El 2 de novembre passat, Jordi Barbero passejava amb uns amics per la Rambla quan es van adonar que uns agents de la Guàrdia Urbana encerclaven un home negre. Aleshores van decidir aturar-se per ser testimonis de l’actuació.

Barbero recorda que es van aturar a la calçada “sense fer res il·legal” i que, llavors, els agents van demanar-los que marxessin. “La nostra actitud era simplement estar dempeus a la Rambla mirant” i afegeix que “no ens va fer bona sensació que 10 agents envoltessin una persona que no estava oposant cap tipus de resistència”. Diu que es van negar a marxar. Va ser aleshores, segons el seu relat, quan els agents “es van anar escalfant i es van posar agressius” i “ens van demanar que ens identifiquéssim“. Davant de la reacció dels cossos policials, van decidir donar-los la documentació i marxar.

Multa de 400 euros

Dos mesos després, Jordi Barbero denuncia que li ha arribat una sanció de 400 euros en aplicació de la Llei orgànica de protecció de la seguretat ciutadana per, segons consta a la multa, “persistir en actitud despectiva i desafiant“.

El denunciat explica que se li ha aplicat l’article 37.4 d’aquesta norma, que, precisament, va ser un dels més controvertits durant l’aprovació. En aquest sentit, l’article sanciona aquell ciutadà que “falti al respecte a agents dels cossos de seguretat en l’exercici de les seves funcions”.

L’Ajuntament defensa la sanció

El consistori explica que, durant el 2019, la Guàrdia Urbana va interposar un total de tres multes per vulnerar el mateix article que en Jordi. I defensa que és una llei que s’ha d’aplicar, perquè si no, diuen fonts municipals, s’incorreria en una possible prevaricació.

La coneguda com a llei mordassa és molt àmplia i, més enllà d’aquest article, regula moltes conductes diferents. De fet, en aplicació d’aquesta norma, la Guàrdia Urbana va tramitar el 2019 unes 8.000 sancions a Barcelona, la majoria, prop de 7.300, per consum o tinença d’alcohol i drogues a la via pública.

Una llei que podria desaparèixer

La 4/2015 és una llei estatal aprovada durant el govern de Mariano Rajoy i podria tenir els dies comptats. La voluntat del nou executiu de coalició entre el PSOE i Unides Podem, que s’ha format oficialment aquesta setmana, és substituir-la.