Col·lectius molt diversos, més d'un centenar, han respost a la convocatòria de la plataforma Desobediència 2014. Una part dels manifestants han arribat marxant en columnes des d'altres punts de la ciutat, alguna en suport als anarquistes detinguts aquesta setmana. En comú: una crida a desobeir la nova llei de seguretat ciutadana, tot i les mordasses que molts manifestants s'han imposat a ells mateixos de forma simbòlica. ANDRÉS GARCIA BERRIO, membre de la plataforma Desob14 "Instem des de ja al Govern de Catalunya i a tots els ajuntaments que no la facin aplicar, que no ens portin entre tots 40 anys enrere." JUAN GARCÍA, membre de Iaioflautes "Yo tengo 70 años, hemos nacido en el franquismo y gran parte de nuestra vida se ha desarrollado en el franquismo y nos hemos tenido que enfrentar a ellos, es la vuelta al franquismo otra vez." El retorn al passat ha estat la imatge més utilitzada per descriure una llei que considera com infracció greu manifestar-se davant d'un parlament, intentar impedir un desnonament o fer un "escrache". LUCIA DELGADO, membre de la PAH Barcelona "Justament està considerant delicte accions que nosaltres fem, que per nosaltres són claus i que defensen els drets humans." Les multes més altes, però, de fins a 600.000 euros, es preveuen per exemple per a les manifestacions sense autorització a llocs que prestin un servei bàsic. La protesta, que ha congregat unes 3.500 persones s'ha dirigit fins a la delegació del govern, protegida per un fort desplegament dels Mossos d'Esquadra. Davant dels agents, els professionals dels mitjans de comunicació també han denunciat l'ambigüitat de la llei que preveu sancions per la difusió d'imatges d'actuacions policials. La manifestació s'ha donat per acabada cap a les dues, sense incidents. Un cop dissolta, però, hi hagut una escaramussa protagonitzada per una desena de joves en un carrer proper. Els joves han corregut fins a refugiar-se en aquesta estació de Renfe de Passeig de Gràcia, al carrer d'Aragó, on els Mossos els han retingut. També s'han cremat dos contenidors i un cotxe al carrer de Provença. Els Mossos d'Esquadra han identificat quinze persones presumptament relacionades amb l'incident.

La protesta ha començat en diversos punts de la ciutat des dels quals, a partir de les 10 h, han arrencat diverses “columnes” en direcció a la plaça de la Universitat. Hi havia convocatòries anunciades a la plaça de Sants, a la de la Concòrdia (les Corts), a la del Molino (el Poble-sec), a la d’Urquinaona, la de la Vila de Gràcia, al metro de Llucmajor (Nou Barris) i a la plaça d’Orfila (Sant Andreu).

A partir de les 12 hores, les columnes s’han trobat a la plaça de la Universitat i s’hi ha llegit un manifest en contra de la nova Llei de seguretat ciutadana. Entre els centenars de persones que han omplert el centre de la plaça, moltes amb la boca segellada amb draps o cinta adhesiva i d’altres exhibint les càmeres i pantalles dels seus mòbils, simbolitzant coses que la nova llei prohibirà en manifestacions.

La concentració estava encapçalada per una pancarta amb el lema “Cap mordassa ens farà callar! Defensem els nostre drets” i s’hi han cridat consignes com “Llibertat, repressió, llei mordassa no”. La diversitat de pancartes i col·lectius presents a la protesta és prou important: des del Partit Comunista fins a la CUP, el Procés Constituent o algun dirigent del PSC, passant pels sindicats CGT, CCOO i UGT, activistes de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, els “iaioflautes” o també la plataforma Tanquem els CIEs, per exemple. Tots consideren que la nova llei representa una retallada del dret de manifestació, que se suma a les retallades d’altres drets que denuncien en les seves respectives lluites.

A la manifestació han acudit col·lectius d’immigrants, que amb pancartes com “No a la mordassa. Sobreviure no és delicte”, protestaven pels apartats de la llei de seguretat ciutadana que permet a la policia expulsar directament a les persones que hagin creuat la frontera espanyola, sense autorització judicial.

El manifest de la plataforma Desob14, que convocava la protesta d’avui, sosté que l’aprovació de l’anomenada “llei mordassa” suposa “un fet realment greu i alarmant” i un “salt enrere de més de 40 anys en els drets civils i polítics”. De fet, entre els dissenys que acompanyaven als manifestants figurava una gran caricatura del dictador Francisco Franco amb l’expressió “Francostein”.

En la marxa no han faltat consignes i pancartes per exigir l’alliberament dels joves que van ser detinguts dimarts passat, en el marc de l’Operació Pandora, per la seva suposada pertinença a una organització anarquista relacionada amb diversos atemptats amb artefactes de fabricació casolana.

Segons la Guàrdia Urbana, la manifestació ha reunit 3.500 persones. La marxa ha sortit a quarts d’una de la plaça de la Universitat, pujant pel carrer d’Aribau fins enfilar el del Consell de Cent, per on ha arribat fins a l’altura del carrer de Roger de Llúria. Allà la protesta ha tombat carrer amunt fins arribar al carrer de Mallorca, on hi ha la Delegació del Govern espanyol a Catalunya.

La protesta ha acabat formalment poc després de les 14 hores davant l’edifici de la Delegació. Però alguns grups reduïts han continuat fent-hi algunes accions i els Mossos d’Esquadra han començat a perseguir-los pels carrers propers. Al carrer de Provença, han calat foc a dos contenidors i l’incendi ha acabat afectant el cotxe que hi havia aparcat al costat. Altres activistes han intentat refugiar-se a l’estació de trens de Passeig de Gràcia i els agents els han retingut allà.

La manifestació ha comptat amb una “acció” protagonitzada per fotoperiodistes, que amb les seves càmeres en alt han protestat contra els articles de la llei que sanciona la gravació d’actuacions policials i, desobeint aquesta prohibició, han captat imatges dels mossos d’esquadra que custodiaven la seu de la Delegació del Govern.

La de Barcelona és una de les més de 30 manifestacions que es fan aquest dissabte a diverses ciutats espanyoles. La de Madrid ha estat la més multitudinària, amb milers de persones avançant per la Gran Via cap a la Puerta del Sol.

Sancions en manifestacions

La Llei de seguretat ciutadana, coneguda com a “llei mordassa” es va aprovar la setmana passada al Congrés dels Diputats i ara està pendent del seu tràmit al Senat, abans que entri en vigor. Amb la nova llei, les manifestacions davant el Congrés, el Senat o el Parlament es consideren infraccions greus i podran ser sancionades amb multes d’entre 600 i 30.000 euros. El mateix hauran de pagar els membres de la PAH quan intentin impedir un desnonament o les activistes de Femen. També es considera falta greu cremar contenidors al carrer, consumir drogues en llocs públics o fer difusió d’imatges d’actuacions policials.

Les infraccions més greus seran sancionades amb multes de fins a 600.000 euros. Les hauran de pagar els qui es manifestin sense autorització a llocs que prestin un servei bàsic, la llei no ho especifica, però podria ser per exemple als voltants d’una central nuclear. També es considera molt greu fabricar armes o explosius sense llicència i fer servir punters làsers per enlluernar pilots o conductors.

L’anomenada llei mordassa preveu també multar la recollida de firmes sense autorització, amb sancions d’entre 100 i 600 euros. Una multa que també hauran de pagar els qui facin una assemblea al carrer, moguin tanques o enganxin cartells amb convocatòries als fanals.