Josep González-Cambray
Foto: María Belmez

Quan falten pocs dies per a l’inici de la vaga d’educació de cinc dies, el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, mou fitxa i planteja propostes concretes per acostar plantejaments amb els sindicats, als quals proposa flexibilitzar el canvi de currículums a secundària. A través d’una carta, Gonzàlez-Cambray assegura als professors que se sent “orgullós” de fer camí amb ells i els agraeix la feina feta durant la pandèmia. La carta coincideix amb l’anunci de nous suports a la vaga, per part del gruix de sindicats d’estudiants i associacions de famílies.

Aplicar el nou currículum d’ESO i batxillerat, en tres anys

Sobre un dels punts conflictius, el canvi de currículums a ESO i batxillerat, el conseller ofereix que es pugui desplegar d’una forma més flexible durant els propers tres anys. Per contra, el conseller defensa amb fermesa el nou calendari escolar per al curs 2022-23 i l’avançament de les classes, un dels punts que més separa sindicats i conselleria.

Gonzàlez-Cambray manté el calendari i argumenta que escurçar les vacances d’estiu “tal com ha proposat fins a quatre vegades el Consell Escolar” no implica més hores lectives. Sobre la sentència del 25 % de castellà, assevera que se’n fa responsable “en primera persona”.

Pel que fa a les peticions laborals, Cambray recorda que es treballa en l’estabilització de plantilles per situar-se per sota del 10 % d’interins el 2024. I explica que que les substitucions seran de, com a mínim, mitja jornada i no se’n faran d’un terç, i que es recuperarà la jubilació parcial per als docents de més de 62 anys a l’escola concertada.

USTEC manté la vaga i demana diàleg al conseller

La carta no ha estat ben rebuda pel sindicat majoritari, l’USTEC que considera que el conseller no els ha ofert millores reals, i asseguren que “ha creat més indignació” entre el col·lectiu. La portaveu del sindicat, Iolanda Segura, assegura que mantenen la convocatòria d’aturades i demanen al conseller un “canvi d’actitud” per negociar temes clau com el canvi de calendari i les reformes a la secundària.

Els 7 motius dels sindicats per fer vaga

Consulta les reivindicacions del professorat que ha convocat 5 dies de vaga