Els Mossos d’Esquadra i la Policia Nacional han desarticulat un presumpte grup criminal especialitzat a falsificar diners,. La policia calcula que van falsificar més de mig milió d’euros en bitllets de 20 i 50, que venien a través de la internet profunda i que enviaven a través d’empreses de paqueteria. En una operació conjunta, en coordinació amb l’Europol, els dos cossos policials van fer nou escorcolls i van detenir 14 persones.

Segons la investigació, es tracta d’una de les falsificacions fetes a l’estat més esteses durant el 2021. A més, l’organització també es dedicava al cultiu i tràfic de marihuana, i havia comès estafes bancàries. Per això, als detinguts se’ls atribueixen fins a cinc delictes: falsificació de moneda, tràfic de drogues, estafa, defraudació de fluid elèctric i pertinença a grup criminal.

Ús de plataformes digitals

La investigació es va obrir al novembre, després que es detectés una gran quantitat de bitllets falsos amb elements comuns de falsificació. L’entramat es dividia en diversos grups, un dels quals establerts a Barcelona. Els qui treballaven a la ciutat, s’encarregaven d’introduir els bitllets al circuit legal a través d’una plataforma de compravenda de productes. Compraven aparells electrònics o productes cars amb bitllets falsos i, per fer aquestes transaccions, utilitzaven persones alienes al grup.

El grup establert a Barcelona, a més, també es dedicava suposadament a cometre estafes. Oferia feines de xofer en una coneguda plataforma d’oferta i demanda d’ocupació i demanava les dades i una còpia del carnet de conduir als candidats. Després, llogaven vehicles de gamma alta amb les seves dades i no els tornaven.

Detingut de la xarxa de falsificació

Nou escorcolls a diversos punts

L’entramat estava estès en el territori. Mentre que el grup que introduïa els bitllets al mercat estava establert a Barcelona, els laboratoris de falsificació eren a Salou, Reus i Tarragona. La majoria de l’activitat es duia a terme a Catalunya, però també es va arrestar una persona a Estepona (Màlaga) i les autoritats alemanyes van detectar una persona que venia moneda falsa a través de Telegram. Els detinguts ja han passat a disposició judicial i un dels líders ha ingressat a la presó, mentre que la resta han quedat en llibertat amb càrrecs.

Els nou escorcolls van permetre localitzar part del laboratori de falsificació i es van decomissar, entre d’altres, més de 30.000 euros en bitllets falsificats. També es van trobar impressores, paper, bandes hologràfiques, dues armes detonadores i droga, entre d’altres. Tots els bitllets detectats tenien el mateix holograma, paper i tinta.