La gran majoria dels contagis que es produeixen actualment són de la variant delta. De fet, a Barcelona ja representa el 88 % dels casos, segons ha explicat aquest dimecres el cap del Servei de Microbiologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, Tomàs Pumarola. I no només és la variant predominant de forma clara, sinó que està “desplaçant i eliminant del mapa la resta de variants”. De fet, fa només 10 dies, la variant delta només representava el 60 % dels contagis a Catalunya, el que demostra la seva expansió.

Segons ha explicat la secretaria de Salut Pública, Carmen Cabezas, la variant delta té un període d’incubació més curt i, en canvi, té una major càrrega viral, una major trasmissibilitat (62 %) i té més eficàcia en infectar les cèl·lules.

Les vacunes mantenen la protecció en els casos greus

Pel que fa a la protecció de les vacunes, la variant delta (79 %) és menys efectiva que l’alfa (89 %) enfront als casos de malaltia lleu. En canvi, en casos de gravetat i hospitalitació amb la variant delta, la vacuna té una major protecció (96 %) respecte a les altres (93 %). El cap del servei de Microbiologia assegura que, de moment les vacunes mantenen la capacitat de protecció en els casos greus amb les variants actuals. També alerta, però, que “estem immersos en un procés extraordinàriament dinàmic” i, per tant, “sempre tenim la possibilitat que aparegui nova variant més adaptada que la delta”.

Pumarola també explica que les noves variants que van sorgint tenen una “major tendència a escapar de les vacunes”. Com més reinfeccions es produeixen, més vegades estem seleccionant la variant més resistent, la que té “una combinació de mutacions perfecte”.

La immunitat de grup no s’assolirà fins arribar al 90 % de vacunats

Segons Cabezas, el predomini de la variant delta, més contagiosa, endarrereix el moment d’assolir la immunitat de grup. Si abans de la delta es parlava que s’assoliria amb el 70 % de la població vacunada, ara la secretària de Salut Pública assegura que caldrà arribar al 85 o el 90 % de vacunats.