Els quatre comandaments de Policia Nacional que van dirigir l’1 d’octubre a Barcelona, han declarat davant del jutge que investiga les càrregues del referèndum que van rebre ordres per actuar a 27 escoles abans que obrissin els punts de votació. D’aquesta manera, contradiuen el que va dir José Antonio Nieto, que aleshores ocupava el càrrec de secretari d’Estat de Seguretat i que va negar haver donat cap ordre.

Els comandaments també han explicat que dies abans del referèndum ―entre divendres i dissabte― es van reunir amb el cap de les Unitats d’Intervencio Policial, José Miguel Ruiz Iguzquizaque els va explicar que durant l’1-O actuarien a petició del cos dels Mossos d’Esquadra. També han afirmat que se’ls hi va facilitar una llista dels punts de votació on dirigir-se.

Ara bé, segons fonts jurídiques, els quatre policies han explicat davant del magistrat que el dia del referèndum abans que la policia catalana demanés suport a Pérez de los Cobos, van rebre ordres d’intervenir. Unes ordres que, en les seves declaracions, els quatre comandaments policials atribueixen a un superior amb un indicatiu que fins ara no constava a les investigacions: Mart. Les acusacions sospiten que es tracta del mateix Iguzquiza.

Pel que fa a la retirada del migdia, han afirmat que en aquest cas es van retirar sense cap ordre expressa. Els agents que han declarat aquest dijous són els qui van dirigir tot el dispositiu policial als 27 punts on es va intervenir policialment a Barcelona. Aquest dilluns en declararan quatre més. La meitat ja estaven investigats en la causa per actuacions concretes de l’1-O.