El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) i el Col·legi de Metges de Barcelona alerten dels discursos antivacunes que circulen per internet. L’informe “El discurs antivacunes a internet”, que ha elaborat el CAC, recull que un 40 % dels continguts més destacats a YouTube quan es fa una cerca amb expressions de dubte o reticència sobre les vacunes infantils, contenen discursos antivacunes. Els arguments més repetits en qüestionen l’eficàcia, en retreuen la toxicitat i fins i tot li atribueixen l’origen de trastorns com l’autisme. També minimitzen les malalties evitables per vacunació.

Expedient a un metge que divulga contiguts antivacunes

El president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, ha assegurat que actualment hi ha un expedient obert a un metge que divulgava aquests continguts. A més, ha dit que estan preocupats i apel·len a la lleialtat i la responsabilitat dels professionals per lluitar contra continguts que asseguren que no tenen cap base científica. Marga Campins, cap de medicina preventiva i epidemiologia de l’Hospital Vall d’Hebron, assegura que les vacunes han estat les mesures de salut pública que “han salvat més vides al llarg de la història”. Campins ha afegit que hi ha prou base científica com per afirmar que la introducció d’una vacuna ha comportat una davallada de la incidència de malalties com la verola o la poliomielitis. Tant des del Col·legi de Metges com des del CAC aconsellen cercar i contrastar la informació amb fonts segures.

El CAC demana a Youtube retirar aquests vídeos

El CAC ha demanat a YouTube retirar diversos vídeos,  una demanda a la qual la plataforma ha accedit en continguts anteriors relacionats amb el suïcidi o la pornografia infantil. Un d’aquests vídeos du com a títol: “Si amas a tus hijos, no los vacunes”, amb 806.000 reproduccions, o “Vacunación, ¿un peligroso fraude médico?”, entre d’altres.