Les dones amb discapacitat tenen més dificultats per accedir al món laboral. Així ho denuncia l’Associació de Dones No Estàndards, una entitat que treballa per defensar els drets del col·lectiu. Aprofitant que aquesta setmana ha tingut lloc el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, dimecres van organitzar una jornada per reclamar que hi hagi més oportunitats de feina per a elles.

Segons l’associació, tan sols un 23 % de les dones amb diversitat funcional treballen. Alerten que, per a elles, la discriminació es multiplica: cobren menys que una persona sense discapacitat, se les arracona d’algunes professions i, asseguren, a més, que no tenen les mateixes oportunitats laborals que els homes amb diversitat funcional.

“Es construeix un món on no cabem”

Carme Riu, presidenta de l’entitat, afirma que sempre s’ha cregut que la dona amb discapacitat no havia de sortir de casa. “Falten llocs de treball on puguem aplicar les nostres potencialitats i demostrar que podem contribuir socialment“, relata. I afegeix: “Si jo hagués estat arquitecta, per exemple, segur que no hauria dissenyat portes estretes on no passa una cadira de rodes”.

Carme Riu, presidenta de l'Associació Dones No Estàndards.
Carme Riu, presidenta de l’Associació de Dones No Estàndards.

“No s’ha pensat en nosaltres i es construeix un món on no cabem“, segons Riu. Reclamen a les administracions que incentivin la ocupació per a les dones amb discapacitat i treballin perquè el món sigui cada cop més accessible. A més, recalquen que el col·lectiu també rep discriminació i violència en altres àmbits, com el de la sexualitat.