La soledat no desitjada entre la gent gran, sobretot les dones, és una realitat que encara s’ha fet més crua amb la pandèmia de la covid-19. Les entitats ja fa temps que n’alerten i ara un curtmetratge candidat als XIII Premis Gaudí, també. El muntatge ‘La vella lluita’, codirigit per Mariana i Carol Rodríguez, retrata el dia a dia d’una dona gran de Barcelona inspirant-se en una història real.

La protagonista del curt és la Maria ─interpretada per l’actriu Rosa Amades─, una dona gran de Gràcia que no té família i viu aïllada entre quatre parets. La rutina és sempre la mateixa i cada dia és una lluita contra el pas del temps. El film ja arrenca amb una escena dura però, per desgràcia, ben quotidiana: la Maria parla per telèfon amb la centraleta automàtica d’una empresa, no s’hi entén i penja l’aparell amb frustració.

La Maria, interpretada per Rosa Amades, asseguda al sofà de casa

I el cas no és ficció perquè la Maria és una usuària d’Amics de la Gent Gran que una de les directores, Mariana Rodríguez, coneix de primera mà, ja que ha estat voluntària de l’entitat. “El curtmetratge connectarà amb el públic perquè és una idea absolutament universal. Qui més qui menys té contacte amb algú que estigui sol, o probablement ho serà en un futur”, explica Rodríguez.

La intenció de ‘La vella lluita’ és, doncs, fer visible la soledat entre la gent gran, una problemàtica molt silenciada i que cal posar al centre del debat. “Amb un realisme cru, però també amb tendresa i sentit de l’humor, podem veure les petites rutines que tenen aquestes persones. Hi ha moltes dones al nostre país que viuen soles i que no tenen acompanyament de ningú“, explica Eva Murgui, coproductora de ‘La vella lluita’.

“Tothom ho sap però passa de llarg”

De la solitud n’és ben conscient Rosa Amades, l’actriu protagonista del film. Viu en un pis de Vallcarca però, per sort, la família està al seu costat i no se sent sola. Ara bé, té coneguts que sí que ho estan: “Hi ha casos vertaderament llastimosos, de gent que no té absolutament ningú. Tothom ho sap però passa de llarg“, lamenta. El film, produït també per Malmö Pictures i Alba Sotorra SL, està pensat precisament per això, perquè no es passi de llarg.