Una vegada... una altra... i una altra... Aquest gest no s'ha parat de repetir al llarg del dia. "Vinc a comprar una mona, per celebrar el dia, aquestes tradicions s'han de mantenir una mica." "No tenim cap encàrrec, estem mirant a veure què trobem perquè soc padrí d'una nena." A última hora o per encàrrec, al llarg del matí les pastisseries han vist com s'han fet llargues cues per comprar la mona del Dilluns de Pasqua. MERCÈ CANAL, propietaria pastisseria Canal "Avui és el dia mes fort però ja fa un mes que vam treure les mones de xocolata, com que fa 45 anys que ens hi dediquem tenim molta gent que ens ho encarrega. 15 dies abans les previsions de xocolata ja estan encarregades i ara arribem, doncs, venent la mona de mantega, amb la botiga plena, estem encantats." LLUÍS ESTRADA, pastisser "Ja ens ho esperem, cada any ja va així. Tenim el pa de pessic preparat, a mesura que es va venent tenim trufa, rovell, crema i a mesura que es va venent anem fent en funció de com surt. Per tenir més control del que anem fent i perquè acabat de fer és més bo." Com marca la tradició, és el padrí qui ha de comprar la mona al fillol. "Com cada any, la mona se celebra a casa meva, a casa de l'àvia, hi serem tots, som 14 i tots tenen mona." "El meu gendre és anglès i ells acaben de tornar d'Anglaterra que han fet això dels ous al jardí i ara avui ho celebrarem a casa amb un bon dinar, com que hi estic acostumada des de petita." "El Dilluns de Pasqua no falla ningú, tothom ve d'on sigui per ser-hi." Ara, a dinar i, de postres, la mona.

Les pastisseries de la ciutat han estat tot el matí ben enfeinades. Des de primera hora del matí molta gent s’ha acostat a recollir els encàrrecs o a fer les compres d’última hora. Els pastissers ja ho han previst i per això, com a la Pastisseria Canal, “ja fa un mes que vam treure les mones de xocolata, com que fa 45 anys que ens hi dediquem tenim molta gent que ens ho encarrega. 15 dies abans les previsions de xocolata ja estan encarregades i ara arribem venent la mona de mantega, amb la botiga plena”.

Els preus oscil·len entre els 20 i els 150 euros. Com marca la tradició, és el padrí qui ha de comprar la mona al fillol. També serveix com a excusa per tornar a reunir a tota la família.