Tot i que ara treballa com a repartidor, el Damián era un dels usuaris del menjador social Can Pedró, a Sants. Estava a l'atur i el van ajudar amb molt més que un àpat, li van aconseguir feina. DAMIÁN FALCÓN, empleat de Colorfruit "Bueno, estaba en una situación bastante difícil, complicada. Fui haciendo relaciones, conociendo gente, con la intención esta no? De encontrar algín trabajo estable y mejor." MERCÈ COLOMINES, gerent de Colofruit "Tenia poca experiència però el vam veure un noi molt seriós i molt treballador, aleshores primer el vam fer un contracte en pràctiques, i després ja el vam fer un contracte amb nosaltres." Colofruit és una de les empreses que proveeix d'aliments Can Pedró, el menjador social que va posar en contacte les dues parts i va fer possible el contracte d'en Damian. Tot gràcies a Un cop de mà, un projecte que, entre altres coses, ensenya els usuaris a fer un bon currículum i una bona entrevista de feina. IGNASI GIRALT, cocreador d'Un cop de mà "En aquestes sessions vam intentar buscar les seves qualitats i reforçar els seus currículums en base a aquestes qualitats. El menjador ha de fer aquest pas perquè no només ha de ser una eïna per avui sinó també una sortida per demà." A través d'una borsa de treball, el menjador aplega les ofertes que els arriben de les empreses col·laboradores. Fins i tot, hi ha tasques puntuals, com d'ajudant de cuina o personal de neteja per treballar dins del mateix centre. Des que va començar el projecte, Can Pedró ja ha donat un cop de mà a 40 persones.

La tasca dels menjadors socials és més que important per a les persones sense ingressos, però, més enllà d’oferir-los un àpat, comencen a sorgir en aquests centres noves formes d’ajudar-los. Un exemple és el de Can Pedró, que a partir de la iniciativa Un cop de mà, impulsada per dos voluntaris del centre, vol ajudar-los en l’àmbit laboral. Per fer-ho, han organitzat cursos i sessions informatives per donar-los suport en l’elaboració del currículum, evidenciar el potencial professional de cada persona i, així, reorientar les seves oportunitats laborals. També s’ha creat una borsa de treball amb ofertes procedents d’empreses externes que col·laboren amb el menjador.

Segons un dels creadors del projecte, Ignasi Giralt, Can Pedró serveix de connector entre els usuaris i les empreses que necessiten personal. Quan van començar, ara fa un any, els primers contractes van ser de caràcter esporàdic per treballar d’ajudant de cuina o personal de neteja dins el mateix menjador. Fins al moment, el projecte ha aplegat 40 usuaris. Això sí, de moment només dos han aconseguit un contracte amb empreses externes.

El menjador social de Can Pedró és un dels projectes de l’Associació Acció Hospitalària, que des de fa prop de 20 anys ofereix serveis adreçats a la gent gran i a les persones en risc d’exclusió social arreu de Catalunya.