Als obradors de les pastisseries ja fa dies que s'hi treballa amb la mirada posada a Dilluns de Pasqua. Tot, per ajustar-se als gustos dels clients. A la província de Barcelona es calcula que es vendran unes 470.000 mones, un 2% més que l'any passat. La mida i el preu, es mantenen. JOAQUIM LLOVERA, Gremi de Pastissers de Barcelona "Sí que hem notat que la gent s'ha gastat més diners en les mones i no han preguntat tant pel preu." Les tradicionals mones amb un ou dur al damunt han perdut pistonada des de fa uns anys, el protagonisme és per a les peces de xocolata. Aquest any torna a destacar el personatge de la 'Frozen' i retornen clàssics com 'La guerra de les galàxies'. N'hi ha d'altres que no passen de moda. En aquesta pastisseria, els protagonistes són figures de xocolata amb forma d'animals. Dimecres se'ls van exhaurir gairebé totes les mones. JOSEP RODRÍGUEZ, pastisser "Segons la venda anem produint. No pot produir molt perquè no saps quins animals funcionaran millor. Hem deixat de produir uns per fer més micos, que és el que sabem que ha triomfat més." La tradició mana que sigui el padrí qui regala la mona al fillol i que això serveixi perquè la família es reuneixi. "Tinc una fillola que viu a l'estranger i per tant és una ocasió per veure-la i gaudir amb ella la Pasqua i aquest és el moment que espera tot l'any." N'hi ha d'altres, que amb els anys, adopten fillols. Es calcula que aquest any, cada família catalana es gastarà entre 40 i 50 euros de mitjana en la compra del dolç més popular de Setmana Santa.

Els pastissers ja noten l’augment de les vendes el cap de setmana abans de Dilluns de Pasqua. Coincideixen a afirmar que els compradors no s’interessen tant pel preu i s’hi gasten més diners que en anys anteriors. Moltes pastisseries han mantingut els preus per quilo, tot i que, com és tendència des de fa uns anys, la mida de les mones s’ha reduït.

Els tradicionals tortells amb un ou dur al damunt han perdut pistonada en favor de les peces de xocolata, que cada cop agafen més protagonisme. Aquest any destaquen les figures de la reina Elsa i la princesa Ana del film de Disney ‘Frozen’, tal com va passar l’any passat. A la pastisseria Triomf, a la Rambla del Poblenou, han reproduït el seu castell majestuós sense escatimar cap detall amb 80 quilos de xocolata blanca.

Com mana la tradició, els padrins busquen mones que agradin als seus fillols i filloles. Alguns, massa petits encara per triar, però d’altres ja tenen demandes més concretes, com el tipus de xocolata que volen.