(ACN) El Jutjat d’Instrucció número 8 de Vilanova i la Geltrú ha decretat enviar a judici els dos principals acusats del crim de la Guàrdia Urbana, i demana que un tribunal popular els jutgi per un delicte d’assassinat. La magistrada considera que la matinada del 2 de maig del 2017 els dos acusats van actuar “de comú acord” per “executar un pla preconcebut” per matar  la víctima, que mantenia una relació sentimental amb l’acusada. Segons la jutgessa, l’endemà dels fets tots dos haurien traslladat el cadàver dins el maleter del cotxe de Rodríguez fins a una pista forestal propera al pantà de Foix, on van calar-li foc.

La jutgessa considera que hi ha suficients indicis per jutjar-los, i es basa en les proves obtingudes al lloc on va aparèixer el cadàver i durant els registres dels domicilis dels dos investigats. La magistrada també recorda la transcendència de les proves de balística, d’empremtes dactilars i dels informes dels telèfons mòbils dels acusats, entre d’altres.

Un cop tancada oficialment tota la instrucció als jutjats de Vilanova i la Geltrú, ara caldrà configurar el tribunal popular que haurà de jutjar-los, en un judici que se celebrarà a l’Audiència de Barcelona. Segons fonts properes al cas, el judici se celebrarà, com a molt aviat, a finals d’aquest 2019. Fiscalia i acusació particular demanen fins a 25 anys de presó. La concreció dels fets en un delicte d’assassinat per part de la jutgessa subscriu la petició feta per la fiscalia i l’acusació particular, exercida per la família de la víctima. En el cas del ministeri públic, aquest demana que es condemni a 24 i 25 anys de presó, respectivament -entén que ella compta amb un atenuant de parentiu amb la víctima perquè eren parella sentimental-.

Segons la fiscalia, tots dos van matar la víctima “de comú acord” perquè aquest estava “obstaculitzant” una relació entre l’acusada i la víctima que havien reprès com a amants. Pel que fa a l’acusació particular, demana 25 anys de presó per a cadascun.

Acusacions encreuades

En canvi, els acusats demanen ser absolts perquè neguen tenir res a veure amb la mort i s’assenyalen l’un a l’altre com a autors del crim. Segons l’acusat, ella va matar-lo en el marc d’una discussió de parella. Assegura que va anar al lloc dels fets després que ella li truqués confessant el crim, i sosté que la va intentar convèncer d’explicar-ho a la policia, però ella s’hi va negar. Finalment, ell va decidir denunciar-ho, però abans que ell anés a comissaria va ser ella qui el va incriminar per evitar que la delatés.

Per la seva part, ella sosté una versió totalment antagònica a la de l’altre acusat. Segons el seu relat, va ser ell qui va matar l’agent perquè no suportava que fos la nova parella d’ell ni que tinguessin plans de formar una família. La defensa d’ella l’exculpa del crim i li atribueix únicament un paper d’encobridora d’homicidi per imprudència. Al mateix temps, l’advocada diu que ella no va denunciar els fets perquè estava “atemorida” davant la possibilitat que l’acusat prengués represàlies contra ella.

Tots dos són en presó preventiva des de mitjans de maig del 2017. Un cop superats els dos anys màxims d’ingrés cautelar previstos per llei, la magistrada en va decretat la pròrroga el mes de maig fins que se celebri el judici.