Els Mossos d’Esquadra asseguren que en una desaparició les primeres hores “són les més importants“. En aquest sentit, alerten que el mite, sovint alimentat a les pel·lícules, que cal esperar 24 hores per denunciar-ho és absolutament fals. “No cal esperar, si tens indicis clars que un familiar teu ha desaparegut ves a una comissaria i denuncia-ho”, adverteixen en un missatge a Twitter.

De fet, la primera recomanació de la policia en cas de desaparició és denunciar-ho immediatament. No hi ha un termini mínim per fer-ho. Els Mossos recomanen que sigui en el moment que en tenim constància perquè, així, es puguin posar a treballar des del primer moment en la seva localització. Com més temps passa, més risc hi ha que es compliqui el cas.

On posar la denúncia

La denúncia d’una desaparició es pot presentar a qualsevol comissaria del cos de Mossos d’Esquadra o de les policies locals, obertes les 24 hores del dia i els 365 dies de l’any. En fer-ho, cal aportar el màxim nombre de dades de la persona desapareguda: una fotografia recent, una descripció detallada de les característiques físiques i trets diferencials, quina roba portava posada en el moment de desaparèixer, les dades identificatives del desaparegut (DNI, llibre de família), i informació rellevant del moment de la desaparició i també de la persona que es busca.

A partir de la denúncia, la policia iniciarà una investigació per veure si aquesta desaparició és voluntària, accidental o forçada i, si s’escau, es posaran en marxa actuacions dirigides a localitzar-la. A més, una vegada denunciada la desaparició als Mossos d’Esquadra no cal presentar-ne cap més a altres cossos policials. Els Mossos es comuniquen immediatament amb la resta de policies locals de Catalunya i amb les forces i cossos de seguretat de l’Estat espanyol.

En quins casos es fa una crida a la col·laboració ciutadana?

Els Mossos no fan difusió als mitjans i a les xarxes socials de totes les desaparicions. Un cop s’ha comprovat que no és una desaparició voluntària, la policia pot decidir fer una crida a la col·laboració ciutadana per ajudar a localitzar la persona. Aquest pas s’acostuma a donar qual es tracta de menors d’edat, de persones grans, o bé que tenen alguna malaltia o necessiten algun tipus de medicació urgent.

En el cas de fer aquesta difusió, cal l’autorització de la persona que denúncia la desaparició.

Cerca internacional

La denúncia que es fa als Mossos també es comunica als països europeus que han formalitzat l’acord Schengen: Alemanya, Àustria, Bèlgica, Dinamarca, Eslovàquia, Eslovènia, Estònia, Finlàndia, França, Grècia, Hongria, Islàndia, Itàlia, Letònia, Liechtenstein, Lituània, Luxemburg, Malta, els Països Baixos, Polònia, Portugal, la República Txeca, Suècia i Suïssa.

En el cas que hi hagi indicis que la persona desapareguda pugui estar en un altre país es comunica a la resta de policies del món, o al país on se sospita que podria estar a través de la Interpol.

Si el familiar desaparegut torna a casa, què fem?

En el cas que la persona reaparegui cal posar-ho en coneixement dels Mossos d’Esquadra perquè es doni per finalitzada la cerca i s’avisi a la resta de cossos policials.