Els Mossos d’Esquadra van gestionar 4.356 denúncies per desaparicions el 2017, 850 de les quals van ser a la regió policial metropolitana de Barcelona. És la segona que va registrar més desaparicions, al darrere de la regió metropolitana sud (1.150).

Amb motiu del Dia Nacional de les Persones Desaparegudes, la policia de la Generalitat ha comunicat que el 36 % dels desapareguts tenien entre 13 i 16 anys. El 94 % dels casos es van resoldre abans d’un mes i un 98 % es van localitzar en un any. El 86 % de les persones van retornar voluntàriament durant la primera setmana un cop denunciada la desaparició.

Segons han informat els Mossos d’Esquadra, el 46 % de les persones desaparegudes a Catalunya tenien una malaltia mental, com ara un procés degeneratiu o depressiu. En aquests casos és menys probable que el retorn sigui voluntari (40,2 %).

Actualment, els serveis especialitzats dels Mossos tenen obertes quatre investigacions en l’àmbit criminal de persones desaparegudes. Una d’aquestes es remunta a l’any 2014, quan una persona va desaparèixer a la ciutat a Barcelona i avui encara no s’ha localitzat. La resta fa referència a desaparicions registrades els anys 2012 (Begur), el 2015 (Sabadell) i el 2017 (el Vallès Oriental).

L’última desaparició de la qual es té constància a la ciutat és la de l’Indalecio Pereda, un home de 87 anys amb Alzheimer i que va ser vist per última vegada a la zona d’Horta i el Carmel.

La importància de denunciar de pressa

El caporal de l’Oficina d’atenció a les famílies  de les persones desaparegudes, Daniel Cejas, destaca la importància de denunciar immediatament després de la desaparició. Cejas assegura que les primeres hores són molt importants per poder facilitar la investigació i seguir el rastre de la persona que es troba a faltar. En cas que la persones desapareguda es trobi en poques hores la denuncia queda arxivada.