Barcelona té 21 parcs infantils totalment accessibles, segons dades de l’Ajuntament. L’objectiu municipal és que el 2024 el 90 % de la població tingui una àrea de jocs infantil inclusiva a un màxim de 15 minuts de casa. Mentre això no arriba, el districte on se’n concentren més és Sant Martí, que en té set. A l’altre plat de la balança, hi ha dos districtes que no tenen cap espai infantil accessible, les Corts i Gràcia.

En xifres absolutes, la previsió municipal és arribar a més de 70 àrees de joc accessibles el 2024. La majoria seran remodelacions de parcs existents però també n’hi ha 10 en projecte anunciades fa una setmana. Es repartiran en sis districtes de la ciutat: Sants-Montjuïc, Sarrià – Sant Gervasi, Gràcia, Sant Martí, Sant Andreu i l’Eixample. D’aquesta manera, hi haurà parcs inclusius a nou districtes. A les Corts, de moment, no se’n preveu cap. Caldrà veure si es renova alguna de les àrees infantils que ja hi ha, una llista que no s’ha concretat.

El nombre de parcs no és proporcional a la població

El districte de Sant Martí és el que té més població de zero a 15 anys i, alhora, és el que té més parcs accessibles. Segons l’Ajuntament, això s’explica perquè és el territori amb més àrees de joc, un 23 % de totes les que hi ha a la ciutat. Per tant, diuen, s’hi fan més renovacions periòdiques que permeten adaptar els espais. Tot i això, les dades no són proporcionals en tots els casos.

La manca de proporcionalitat es veu clara si comparem el cas de Sant Martí amb l’Eixample, el segon districte amb més població infantil: només hi ha 3.504 persones de diferència, però, en canvi, a Sant Martí hi ha set parcs accessibles i a l’Eixample, només dos. Passa el mateix, per exemple, amb Sarrià – Sant Gervasi, que queda en tercer lloc en nombre de població infantil (28.457) però només disposa d’un espai de joc inclusiu. Per contra, Nou Barris, el quart en població infantil, escala posicions i és el segon districte que en té més (quatre).

Què és un parc accessible?

Segons l’Ajuntament, un parc es considera totalment accessible quan “totes les activitats lúdiques que hi ha tenen almenys un element que les ofereix de manera accessible“. Asseguren que els criteris que se segueixen estan validats per la Xarxa d’Accessibilitat i Vida Independent i busquen atendre totes les discapacitats, encara que les físiques tenen més pes “en termes d’accessibilitat universal”. En aquesta línia, afirmen que en totes les actuacions que s’han fet des del 2019 s’ha atès l’accessibilitat. De fet, per avaluar la situació, el 2021 van impulsar una auditoria per fer accessibles tots els parcs de la ciutat.

Ni suficients ni realment inclusius

Algunes famílies denuncien que el desplegament no és suficient i reclamen que hi hagi més parcs accessibles i inclusius, tal com ja va exigir la Plataforma Parcs i Lleure Inclusius en una concentració a la plaça de Sant Jaume al maig. Els afectats també critiquen que no són realment inclusius perquè “només tenen un element adaptat” en tot el parc. “Amb un no fem res”, es queixa la mare de l’Aitor, un nen amb mobilitat reduïda. Aquesta mare, Ana Mourelo, reconeix que la situació està millor, però remarca que “encara queda molt per fer”. Assegura que hi ha parcs on no es pot entrar amb cadira de rodes perquè són 100 % de sorra o tenen graons a l’entrada.