Les altes temperatures d’aquests dies també afecten els animals de companyia. Des del Col·legi de Veterinaris informen que és important tenir consciència de com la calor afecta gossos i gats i que cal prendre les precaucions necessàries per evitar que pateixin un cop de calor. La veterinària Pilar Gurria indica els consells bàsics:

  • Que tinguin aigua fresca i neta accessible
  • Buscar un lloc amb ombra
  • Sortir a passejar a primera hora del matí o última de la tarda

Cal tenir en compte que els animals no suen i, per tant, no expulsen la calor a través de l’evaporació de la suor a través de la pell. En contrapartida han de respirar de manera més continuada i agitada. Això els permet que la seva refrigeració sigui més eficaç.

En els casos on la calor és més extrema, com per exemple a l’interior d’un cotxe, augmentar el nombre de respiracions és torna insuficient i la seva temperatura corporal podria arribar a disparar-se, provocant que es bloquegin els sistemes vitals. “Mai hem de deixar un gos en un cotxe, ni en lloc tancat reduït on hi faci molta calor, ni tan sols cinc minuts”, indica la Pilar.

Com detectar i actuar si el teu animal té un cop de calor?

Un dels símptomes més habituals és l’augment de la freqüència respiratòria, “veurem que l’animal està respirant d’una manera molt accelerada, que el cor li batega més ràpid, la part de les genives passa d’un color rosat a un color vermellós, tot això delata un trastorn respiratori”, diu la Pilar.

Els experts expliquen que el més important és actuar com més aviat millor: “Hem de portar-lo a un lloc fresc, on estigui tranquil, posar un ventilador i mullar-lo amb aigua tèbia, fins i tot es poden fer unes fregues amb una mica d’alcohol a la zona de les aixelles on la circulació és perifèrica, per intentar ajudar a refrigerar la temperatura interna“.