meteocat avis vermell catalunya calor

El Servei Meteorològic de Catalunya ha emès l’avís vermell a més de mig Catalunya per calor molt intensa de cara a aquest dimarts, 18 de juliol. El Meteocat ha actualitzat aquest dilluns l’avís de situació meteorològica de perill, amb la majoria de les comarques amb un avís vermell, de grau 5 o 6 sobre 6, per la possibilitat d’assolir temperatures extremadament elevades en les pròximes hores.

Les comarques del nord-est, avís de grau màxim

En aquest sentit, són les comarques del nord-est de Catalunya les que tenen l‘avís de grau màxim (6 sobre 6), fet que indica que, amb una alta probabilitat, se superaran els llindars establerts per calor intensa.

font: Meteocat

Tant és així que els models numèrics pronostiquen en algunes zones de l’Empordà valors de temperatura fins i tot superiors als 44 ºC, amb possibles rècords històrics.

La calor serà molt intensa a tot l’interior i també als Pirineus, on algunes valls podrien quedar a tocar o assolir els 40 ºC. Moltes comarques tenen avís de grau 5 sobre 6.

A la costa la probabilitat és molt menor

Malgrat que tot Catalunya té algun avís per calor que podria ser excepcional, el cert és que la probabilitat serà molt més alta a l’interior més que no pas a la costa, on la marinada podria frenar la temperatura.

En aquest sentit, la façana litoral de Barcelona i Tarragona són les que tenen un risc menor i l’avís que ha emès el Meteocat per a aquestes comarques (Barcelona inclosa) es mou entre 1 i 2 (sobre 6).

Flaix de calor, pic de calor o onada de calor?

El que no queda clar és que aquesta calorada acabi esdevenint la primera onada de calor de l’estiu. De fet, és molt probable que parlem d’un gran pic de calor per a dimarts, amb un flaix de calor contundent a les comarques del nord-est.

A partir de dimecres s’entreveu un descens que faria que la persistència d’aquestes altes temperatures no fos suficient per poder parlar obertament d’onada de calor.