Els mesos d’abril i maig es van presentar diverses denúncies per observacions de “chemtrails” al cel a la demarcació de Barcelona, unes línies blanques que alimenten tota mena de teories conspiratives. La Fiscalia de Medi Ambient de la Fiscalia Provincial de Barcelona, però, ha arxivat tots els casos. Ho han fet aferrant-se a la ciència: expliquen que les línies no són res més que “núvols amb aparença de línies llargues” que es formen amb el rastre dels avions quan el combustible entra en contacte amb l’aire i es produeix la condensació del vapor de l’aigua.

Núvols formats per cristalls de gel

Aquests rastres dels avions s’anomenen deixants de condensació i no contaminen. Depenent de la temperatura i la humitat duren més o menys estona al cel, per aquest motiu, de vegades desapareixen més o menys ràpidament. El meteoròleg de betevé Oriol Rodríguez en dona més detalls: “És un núvol que està format per cristalls de gel i no conté res més”. Es formen sempre que les condicions en altura siguin favorables, “sempre que hi hagi humitat per on circulen els avions”.

Més deixants i més creuats

Segons la Fiscalia Provincial de Barcelona, no és sorprenent veure’n més en els últims anys: “els deixants han augmentat amb el pas dels anys perquè s’ha incrementat l’altura dels vols comercials i hi ha més trànsit aeri”. El motiu pel qual els núvols es creuen al cel és “l’existència d’aerovies per on es canalitza el trànsit aeri”, expliquen des de la Fiscalia.

Fumigacions intencionades, segons conspiracions

Les denúncies que han arribat a la Fiscalia de Barcelona són per un suposat “llançament de diversos elements químics sobre els núvols, amb la finalitat de canviar el clima mitjançant els núvols i les pluges”. Aquestes reconeixibles línies al cel alimenten tota mena de teories conspiratives. Als Estats Units les han batejat com a “chemtrails”, i els conspiracionistes apunten que podrien ser fumigacions intencionades per controlar la població amb alguna finalitat secreta.