El litoral de Barcelona té 10 platges urbanes que formen una àrea de bany de cinc quilòmetres de llarg. Una zona sensible de visitar, utilitzar i que, com tot espai on es reuneixen milers de persones, és susceptible de comportar un risc per a les persones.

A la ciutat, la temporada de bany s’ha dividit enguany en tres fases:

  • Temporada baixa: sense servei de socorrisme, de l’1 de gener al 31 de març; passada la Setmana Santa, de l’11 al 28 d’abril excepte els caps de setmana d’abril; i del 26 de setembre al 31 de desembre.
  • Temporada mitjana: amb servei de socorrisme, de l’1 al 10 d’abril, inclosos els caps de setmana d’aquest mes; de l’1 al 26 de maig; i del 12 al 25 de setembre.
  • Temporada alta: amb servei de socorrisme, del 27 de maig a l’11 de setembre.

Cinc milions de banyistes l’any

El consistori calcula que en les temporades mitjana i alta visiten les platges, de mitjana, més de cinc milions de persones. Un període en què el servei de socorrisme suma un total de 70.000 actuacions preventives, que impliquen cridar l’atenció als banyistes davant de conductes potencialment perilloses, per exemple. Ara bé, pel que fa a les intervencions, el nombre d’incidències és baix. Concretament, del 0,1 % en relació amb els cinc milions de banyistes.

De mitjana, els socorristes de la ciutat fan anualment 5.000 assistències sanitàries directes, com ara atendre algú per una picada de medusa o per haver-se donat un cop. En aquest sentit, el Departament de Platges sí que ha detectat que, els darrers anys, aquesta mena d’assistències ha augmentat atès que l’ús esportiu de les platges ha crescut.

Les dades municipals indiquen que, anualment, els serveis de socorrisme acaben fent 200 rescats a l’aigua, duent a terme 200 trasllats hospitalaris i resolent 180 casos de persones que es perden. Aquestes xifres, però, no són constants anualment quant al període concret de la temporada —mitjana o alta—, ja que les condicions meteorològiques condicionen a l’alça o a la baixa aquesta mena d’intervencions.

Més socorristes i més torres de vigilància

La millor intervenció que fa un socorrista és, precisament, aquella que no acabarà fent. I per això és important poder vigilar amb el màxim d’ulls possibles per avançar-se i prevenir. En aquest sentit, les 10 platges de la ciutat han millorat sensiblement els mitjans humans i tècnics com s’ofereix aquest servei amb més socorristes i més i millors torres de vigilància.

aigua del mar platja Barcelona
Fins al 2020 els socorristes vigilaven des de torres amb cadira com aquesta. Foto: Ajuntament de Barcelona

Durant la temporada en què hi ha vigilància, hi ha vuit equips de socorristes repartits pel litoral que agrupen fins a 90 socorristes en diversos torns. D’aquests, uns 50 coincideixen de manera simultània en els mesos de temporada alta.

Són visibles des del local de salvament situat a la platja del Bogatell i des de les 21 torres de vigilància, estrenades fa tres anys, on vigilen sempre en parella. Aquestes torres estan separades per un màxim de 300 metres l’una de l’altra, amb l’objectiu que cada torre pugui encavalcar la veïna.

En cas d’actuació, els socorristes surten de les torres —en binomis— per dirigir-se al punt d’interès, i en cas de necessitat, sempre tenen el suport complementari d’altres companys que cobreixen les platges amb vehicles de rescat i evacuació:

  • Per terra: disponibilitat d’una ambulància medicalitzada i d’un quad 4×4
  • Per mar: disponibilitat d’una llanxa semirígida i d’una moto d’aigua