Tub d'escapament

(ACN) La contaminació atmosfèrica i la llunyania d’espais verds o masses d’aigua afecten negativament la qualitat de vida relativa a la salut dels pacients amb malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), segons un nou estudi liderat per l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal). Els resultats de l’estudi, realitzat amb més de 400 pacients, subratllen la necessitat d’implementar polítiques urbanes que millorin la qualitat de vida de les persones amb malalties respiratòries.

Els resultats es publiquen poc abans que se celebri el Congrés de la European Respiratory Society d’aquest any, que es durà a terme virtualment entre el 5 i 8 de setembre. Els pacients, de l’àrea de Barcelona, van fer un test d’avaluació de l’MPOC i van contestar un qüestionari clínic. L’equip investigador va determinar l’exposició residencial de cada pacient a contaminants de l’aire, soroll per trànsit, temperatura a nivell de terra i proximitat a espais verds o masses d’aigua.

L’efecte “restaurador” dels espais verds

Van trobar que alts nivells d’NO2 i absorbància de PM2,5 es relacionaven amb pitjors resultats en l’avaluació i el qüestionari, mentre que una distància més gran d’espais verds o blaus es va associar amb pitjors resultats en la part del qüestionari relativa a la salut mental. “Això podria explicar-se per l’efecte restaurador que tenen els espais verds i blaus, encara que també podria ser conseqüència de la quantitat més gran d’activitat física que propicien”, ha apuntat Subhabhatra Moitra, primer autor de l’estudi.

Aquests resultats poden ajudar el col·lectiu mèdic a millorar la qualitat de vida dels pacients amb MPOC, per exemple, recomanant-los d’evitar zones de trànsit de vehicles o d’apropar-se tant com puguin a zones verdes o blaves, apunta l’estudi.