rondes de Barcelona

La zona de baixes emissions (ZBE) de Barcelona i l’àrea metropolitana ja està integrada a l’app de Google Maps. L’eina permet comprovar el límit geogràfic que abasta la ZBE i conèixer les principals característiques d’accés a cada zona. Aquesta novetat és el fruit de l’acord entre l’equip de Google Maps i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). De moment, l’app integra la ZBE de Barcelona, formada per cinc municipis metropolitans, més la ZBE local de Sant Cugat del Vallès.

Un usuari que vulgui emprar aquesta utilitat haurà d’entrar a l’app de Google Maps i buscar el mapa de Barcelona. L’AMB subministra en temps real i de manera continuada la informació relativa a la ZBE de Barcelona. Des de Google Maps, gràcies a les millores introduïdes amb la tecnologia de la intel·ligència artificial, diferents alertes donen a conèixer les restriccions d’accés i quines són les zones per on un cotxe pot circular o no. Des de principis del 2020, els vehicles que no poden circular per l’interior de la ZBE són els més contaminants i que no tenen l’etiqueta ambiental de la DGT.

Dirigit també als estrangers que circulin per Barcelona

L’app també facilitarà a l’usuari l’accés a la pàgina d’informació i registre de l’AMB dedicada a explicar les característiques de la ZBE metropolitana i el seu abast. S’espera que principalment ajudi els usuaris de vehicles de fora de Barcelona sense distintiu ambiental o els de matrícula estrangera, ja que aquest col·lectiu ha de registrar-se a la plataforma creada per l’AMB. Amb la nova utilitat de Google Maps, els visitants estrangers coneixen els passos a seguir per inscriure el seu vehicle contaminant, saber quines són les autoritzacions que pot tramitar i evitar les multes per incompliment de la normativa.

app Google Maps

95 km² on es restringeix la circulació de vehicles més contaminants

La ZBE de Barcelona es va posar en marxa a principis del 2020 amb un triple objectiu: reduir l’ús del vehicle privat més contaminant, renovar la mobilitat sostenible de l’espai públic i millorar la qualitat de l’aire dels municipis metropolitans. Els vehicles que no poden circular per la ZBE són:

  • Turismes amb motor de gasolina matriculats abans del gener del 2000.
  • Turismes amb motor dièsel matriculats abans de gener del 2006.
  • Furgonetes matriculades abans de l’1 d’octubre del 1994, anteriors a la normativa Euro 1.
  • Motos i ciclomotors matriculats abans del 2003, anteriors a la normativa Euro 2.