"Bon dia doctor! Bon dia! què tal? Bé, avui entre la calor i el meu insomni, hem dormit poc." És la mateixa conversa que en una visita tradicional, però a distància. Això és possible gràcies a una plataforma digital que posa en contacte el metge de capçalera amb l'usuari. Durant la connexió es veuen en la pantalla a través d'un sistema de videoconferència i així el facultatiu també pot observar l'estat general del pacient. L'únic que necessiten és un ordinador amb càmera web i Internet. D'aquesta manera persones amb mobilitat reduïda, com l'Aitor, poden rebre les visites de seguiment sense desplaçaments ni del pacient, ni del metge. AITOR CELIS, pacient "Són 10 minuts abans de l'hora que tens concertada. En el meu cas, que vaig en cadira de rodes i que necessito més temps... bàsicament és això t'estalvies temps." L'ús d'aquesta plataforma també permet compartir documents. "Et passo aquest full d'informació per a pacients amb normes bàsiques per a l'insomni." El dispositiu està pensat, sobretot, per a ciutadans amb mobilitat reduïda, malalts crònics i gent gran. ALBERT CASASA, metge de família "Els pacients a l'atenció primària a banda de curar-los i donar tractament, fem una cosa que és molt important que ésacompanya-los. Jo crec que això serà una eina que es podrà fer servir." Una trentena d'usuaris de l'EAP Sardenya han estat els primers a posar a prova aquest dispositiu, però l'experiència es farà extensiva a altres centres d'atenció primària com els CAP Larrard, Vila Olímpica o Barceloneta.

L’experiència s’ha iniciat a l’EAP Sardenya amb 36 pacients amb problemes de mobilitat com l’Aitor Celis, que va en cadira de rodes i té insomni. El metge de capçalera li està fent un seguiment en què no cal una exploració i, per tant, la visita es pot fer a distància. Gràcies a una plataforma tecnològica que ha desenvolupat la Fundaciói i2Cat, pacient i metge parlen a través d’un sistema de videoconferència. Només cal un ordinador amb càmera i connexió a Internet.

El pacient es connecta 10 minuts abans de l’hora concertada per a la visita i espera la trucada del metge. Durant la connexió es veuen en la pantalla a través d’un sistema de videoconferència i així el facultatiu també pot observar l’estat general del pacient. D’altra banda, durant la teleconsulta, el professional mèdic pot veure simultàniament l’historial.

El gran avantatge és que s’eviten desplaçaments o trasllats innecessaris, tant per al metge com per al pacient.  El dispositiu està pensant sobretot per als ciutadans amb mobilitat reduïda, malalts crònics i la gent gran amb problemes per a desplaçar-se al centre d’atenció primària per al seu seguiment mèdic. En aquests casos és el personal del centre de salut qui es desplaça a casa del pacient.