Més de 15 col·lectius han tornat a la plaça de Catalunya per commemorar el quart aniversari de l’acampada del 15-M. L’objectiu no ha estat convocar de nou un acte de masses, sinó posar en contacte aquestes associacions que lluiten contra l’actual sistema polític i econòmic des de diferents vessants. El lema comú que mantenen de l’acampada de fa quatre anys és “Ningú no ens representa”.

Durant el matí d’aquest dissabte s’han fet diverses xerrades informatives, com per exemple la de Salvem les pensions. També hi participen activistes de la plataforma pel tancament dels Centres d’Internament d’Estrangers. Al llarg del dia està previst que es facin altres activitats, com un dinar popular a càrrec del col·lectiu Comissió de Cuina 15-M BCN o uns monòlegs reivindicatius. Totes aquestes activitats s’han fet en un ambient lúdic, però sense deixar de banda el to reivindicatiu del moviment de 15-M.

L’inici de la indignació

El 15-M es va originar arran de manifestacions que reclamaven una democràcia més participativa, pocs dies abans de les eleccions municipals de fa quatre anys. Els col·lectius convocants s’anomenaven Democràcia real, ja!. A Madrid, la manifestació va acabar amb una acampada a la plaça de la Puerta del Sol, amb la participació d’un centenar de persones el primer dia. A Barcelona, l’acampada va començar l’endemà a la plaça de Catalunya i es va allargar durant un mes i mig. En aquest temps, a més de dormir-hi, els “indignats” celebraven assemblees diàries i van posar en marxa moltes comissions de treball, algunes de les quals s’han convertit després en moviments com la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca o els “iaioflautes”.