PEP MARTÍ, Plataforma contra la Contaminació "Els polítics no s'han pres seriosament els problemes de la contaminació i les seves repercussions en el medi i en la salut." CRISTINA RIBAS, Plataforma contra la Contaminació "Moltes evidències que indiquen que la contaminació afecta la salut. Molts països han fet els deures i aquí també ens toca fer-los."

Enmig de la campanya electoral, la Plataforma per la Qualitat de l’Aire, que agrupa una cinquantena d’entitats, ha recordat que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i nombrosos estudis científics evidencien la relació directa entre una mala qualitat de l’aire i un elevat nombre de malalties respiratòries, cardiovasculars, neurològiques, immunològiques i, fins i tot, el càncer.

“Els polítics no s’han pres seriosament els problemes de la contaminació i les seves repercussions en el medi i en la salut”, ha criticat el metge i membre de la plataforma Pep Martí, que ha explicat que la principal causa de contaminació de l’àrea metropolitana és el trànsit de vehicles privats, seguit de l’activitat industrial i del trànsit marítim i aeri.

La plataforma proposa combatre la contaminació de l’aire aplicant canvis en el transport públic, potenciant una gestió sostenible de ports i aeroports i fent campanya educativa i comunicativa. “Ja hi ha evidències que indiquen que si es reduís la contaminació es milloraria la salut de les persones. Molts països europeus han fet els deures i aquí també els hem de fer”, ha dit la presidenta de l’Associació Catalana de Comunicació Científica, Cristina Ribas.

La performance ha volgut conscienciar els ciutadans sobre aquesta problemàtica. De fet, la plataforma ha recordat que si es reduís la contaminació fins als llindars recomanats per l’OMS, es podrien evitar unes 3.500 morts a l’any. Aquest proper dilluns les entitats es reuniran amb els alcaldables per debatre sobre aquest tema.