En el seu discurs, Ferran Pujol, director de Projecte dels Noms Hispanosida, ha reclamat que la ciutat sigui un “referent mundial pel seu compromís per posar fi aquesta epidèmia”. Segons ha explicat Pujol, “els homosexuals continuen sent el col·lectiu que més cura té de la seva salut i que més es protegeix, però tenir una epidèmia tan concentrada fa que, per poques vegades que no s’utilitzi el preservatiu, es pugui produir una infecció, que és el que acaba passant”.

Davant d’aquesta situació, el Projecte dels Noms ha proposat un pla amb mesures adreçades específicament als gais. A més d’incrementar la freqüència de les proves del VIH, volen que s’augmenti l’oferta de proves d’altres infeccions de transmissió sexual i que es faciliti l’administració de pastilles antiretrovirals abans d’exposar-se al virus, ja que funcionen com a mètode preventiu. El conseller Boi Ruiz ha anunciat, durant l’acte, que el govern català crearà un grup de treball específic per abordar la infecció entre els gais i que s’estudiarà l’ús dels antiretrovirals tot i no haver-hi presència del virus.

De fet, prioritzar la lluita contra el VIH entre els homosexuals és una recomanació que ja han fet els últims anys diversos organismes internacionals, com l’Organització Mundial de la Salut.

Flors, record i compromís

Centenars de persones s’han aplegat un any més als Jardins d’Aclimatació de Montjuïc en el 22è Memorial Internacional de la Sida per recordar les víctimes i reclamar més recursos per lluitar contra aquesta malaltia. Es tracta d’un acte de record i de reivindicació organitzat per l’associació Projecte dels Noms en què s’han homenatjat les darreres víctimes directes o indirectes de la malaltia i s’han reclamat més ajudes i prevenció per eradicar el VIH.

Un dels moments més emotius de la cerimònia ha estat la lectura de noms de les darreres persones desaparegudes a causa de la malaltia, així com l’ofrena floral al Memorial Permanent. Aquest espai va ser inaugurat l’abril de 2003 als Jardins d’Aclimatació del Parc de Montjuïc, amb motiu del desè aniversari de la fundació del Projecte dels Noms.

També s’ha desplegat el Tapís Memorial de la Sida creat per familiars i amistats de persones mortes a conseqüència de la sida. El tapís és un símbol de la lluita mundial contra l’epidèmia que convida a reflexionar sobre el seu impacte i sobre l’estigma i la discriminació que encara avui pateixen moltes de les persones que conviuen amb VIH.

A la cerimònia, conduïda pels periodistes Oriol Nolis i Francesc Soler, han actuat, entre d’altres, el Quartet Vilamarí, la Coral Barcelona Rainbow Singers i les cantants Carme Canela i Mone.