Un estudi fet amb personal sanitari de l’Hospital Clínic constata que els anticossos del coronavirus es mantenen en l’organisme dels qui han passat la malaltia durant almenys tres mesos. La investigació ha analitzat la presència de tres tipus d’anticossos, els IgA i els IgM, que decauen ràpidament, i els IgG, que prevalen durant més temps. Són aquests darrers els que podrien protegir d’una nova infecció.
La investigació, impulsada per ISGlobal, ha fet seguiment de 550 treballadors del Clínic, un col·lectiu molt exposat al virus. Entre els que havien passat el virus, s’ha constatat que el 97 % manté nivells detectables d’anticossos IgG al cap de tres mesos. En canvi, la majoria ja no en tenen d’IgA (78 %) i gairebé un de cada quatre tampoc no en té d’IgM (24,5 %).
Els resultats, però, no permeten concloure que, passats tres mesos, els anticossos desapareguin. Gemma Moncunill, investigadora d’ISGlobal i primera autora de l’estudi, remarca que “encara no sabem durant quant de temps podrem detectar anticossos IgG”. De fet, l’objectiu ara és mantenir el seguiment dels sanitaris per observar la prevalença dels diferents tipus d’anticossos en l’organisme i constatar si són efectius per evitar tornar a tenir el virus.
Més infeccions que en la població general
En una primera fase de l’estudi, en el pic de la primera onada de la pandèmia, es va posar de manifest que un 11,2 % professionals del centre havien passat la malaltia. En comparació amb els estudis fets a la població general que hi havia en aquell moment, la prevalença entre els professionals sanitaris era major que en la resta de ciutadans (7,1 %).
Un mes després
de les primeres dades, el percentatge de participants que havien passat o tenien el virus en aquell moment havia augmentat fins al 15 %, tot i que el 60 % de les noves infeccions eren asimptomàtiques. Per Alberto García-Basteiro, un altre dels investigadors, “és un nombre bastant elevat considerant que el pic de la pandèmia havia passat i que la població feia més d’un mes que estava confinada”.