El Centre de Salut Internacional i Malalties Transmissibles Drassanes – Vall d’Hebron deriva la seva activitat a les instal·lacions de l’Hospital Vall d’Hebron i deixa d’oferir el servei a Drassanes, on ho feia fins ara. Un canvi que, segons el centre hospitalari, es deu a la necessitat de reforçar el personal al Vall d’Hebron, a causa del coronavirus.

El trasllat ha generat el rebuig de diversos col·lectius com Gais Positius, Stop Sida i Grupo Trabajo sobre Tratamientos del VIH. Reclamen que el centre del Raval reobri i han creat una petició a través de la plataforma Change.org per recollir signatures. Asseguren que abordar l’epidèmia de la covid-19 no hauria d’anar en detriment d’altres problemes de salut pública.

Una de les entitats signants, Stop Sida, assegura que s’han reduït a la meitat les proves diagnòstiques de malalties de transmissió sexual. “La covid no és una raó suficient per deixar persones amb infeccions de transmissió sexual sense diagnosticar amb la idea que s’haurien de fer més proves de coronavirus, perquè aquest centre està equipat per a fer-ho”, explica el president de l’associació, Sebastián Meyer.

També expliquen que, amb aquesta centralització de l’activitat, alguns dels usuaris han perdut la cita que se’ls havia concedit i no tenen perspectives que se’ls reprogrami la visita. A més, asseguren que alguns programes de cribratge ràpid d’infeccions de transmissió sexual com Drassanes Exprés ara queden reduïts al mínim o fins i tot desapareixen.

A banda dels col·lectius afectats directament, qui també ha rebutjat aquesta redistribució és l’epidemòleg Oriol Mitjà que, a través del seu compte de Twitter, ha reivindicat que aquest centre és clau per al control de la tuberculosi i les malalties ITS.