caixa medicament remdesivir

(ACN)  L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha desaconsellat l’ús del remdesivir per tractar pacients de la covid-19. El grup d’experts de l’organització que orienta sobre els tractaments ha advertit que “no hi ha evidències” que demostrin que el fàrmac generi millores, com s’havia anunciat inicialment. La recomanació es basa en una revisió de diversos medicaments a partir de dades sobre uns 7.000 pacients de covid-19 hospitalitzats. Davant d’això, i atès que el fàrmac pot causar “danys importants” i té un preu elevat, veuen adequat desaconsellar-ne l’ús.

Tanmateix, l’OMS insta a continuar els assajos clínics del remdesivir per obtenir més certesa sobre els efectes que pot tenir en pacients de la covid-19. Aquest fàrmac es va fer especialment conegut després que el president dels EUA, Donald Trump, l’utilitzés en un tractament quan va ser hospitalitzat per tenir la covid-19. Mesos abans, Trump va comprar tota la producció de remdesivir que hi havia en estoc.

Sota lupa a l’EMA

El remdesivir va ser el primer medicament que l’Agència Europea de Medicaments (EMA) va autoritzar de manera condicional per tractar pacients de coronavirus, concretament els més greus amb necessitat de ventilació. A principis d’octubre, però, va anunciar que revisaria si el remdesivir provoca lesions greus als ronyons. En espera dels resultats l’EMA va avançar que “pot ser necessària una acció reguladora” si es confirma que el tractament provoca danys renals. De moment, però, no ha retirat l’autorització per comercialitzar aquest antiviral en casos de covid.

De moment, segons l’epidemiòleg principal per la covid-19 del Centre Europeu per al Control i Prevenció de Malalties, Pasi Penttinen, l’únic medicament eficaç per tractar pacients greus hospitalitzats de covid és la dexametasona, un corticoide que també té l’autorització provisional de l’EMA.