Veïnat del Fort Pienc i professionals del CAP Passeig de Sant Joan s’han manifestat aquest dijous a la cruïlla del carrer de Nàpols i la Gran Via. Reclamen que es doti el barri dels espais i les infraestructures d’atenció primària que consideren que necessita. Per això durant la protesta, en què han participat unes 200 persones i han tallat el trànsit al carrer de Nàpols, han enganxat cartells en què es llegia “Al nostre CAP ja no s’hi cap”.

Expliquen que l’equip que assisteix el barri del Fort Pienc ha estat durant més d’una dècada dividit en dos espais: el CAP Passeig de Sant Joan i el CAP Carles I, al carrer de la Marina. I la pandèmia del coronavirus ha agreujat la problemàtica. El CAP Carles I es va tancar el 14 de març i tots els pacients i professionals van ser derivats al de Sant Joan. Segons els manifestants, això ha comportat una manca d’espais i infraestructures sanitàries que han repercutit en la diversitat i la qualitat del servei quan més se’ls necessita.

“La gent no pot ser atesa i la centraleta està saturada”, explica Antònia García, una de les usuàries. “No podem treballar de la manera que els pacients es mereixen i això pot portar retards en el diagnòstic o altres problemes que ens trobarem quan ja serà massa tard”, comenta Alba Martínez, metgessa de família del CAP Carles I.

El 2008 se’ls va prometre un CAP nou però 12 anys després encara no s’ha començat a construir. Asseguren que el tancament del CAP Carles I al març i la pandèmia del coronavirus han fet la situació insostenible i de fet, des del juny, han organitzat diverses protestes. Lamenten que, per sortir del pas, se’ls havia fet una altra promesa: un espai provisional al carrer d’Alí Bei que estaria acabat el 15 d’octubre. Però l’espai encara no està construït i la nova data és un mes més tard, el 14 de desembre.

Consideren que el detonant de tot plegat no és la pandèmia sinó la manca d’inversió i la disminució de recursos en sanitat pública, per això demanen un compromís ferm per al calendari i els pressupostos que permetin construir el CAP que reclamen.