El coneixement que es té sobre el VIH ha permès avançar molt ràpid en la recerca del coronavirus. La Dra. Júlia García Prado, cap del grup d’evasió immunitària i disseny de vacunes a IrsiCaixa, assegura que fins i tot s’han vist desbordats perquè els equips de treball són els mateixos i estan fent més feina amb menys gent. De fet, IrsiCaixa ha iniciat 26 projectes de recerca per contribuir al desenvolupament de vacunes, fàrmacs i tests ràpids de diagnòstic per al SARS-CoV-2.
L’institut IrsiCaixa celebra 25 anys des de la seva creació, el 1995. García Prado assenyala que durant aquest temps han acumulat molt coneixement tant pel que fa a desenvolupament de vacunes com a tests diagnòstics i virologia. Això els ha permès tenir a punt moltes tècniques que fan servir al laboratori i només es tractava de canviar un virus per un altre.
La Dra. García Prado assegura que molts prototips de vacuna parteixen de la investigació amb el VIH i el que han fet és canviar les proteïnes per les del coronavirus. A més, assegura García Prado, tot això, amb la seguretat que ja tenien aquestes vacunes de VIH pel que fa a desenvolupament.
Paral·lelisme entre la sida i el coronavirus
García Prado considera que hi ha un gran paral·lelisme entre l’aparició de la sida i la covid-19 perquè “de sobte va aparèixer un virus, el VIH, i vam començar a veure que la gent es moria”. Ara, segons la investigadora d’IrsiCaixa, amb el coronavirus també es viu això “però a més magnificat, perquè la velocitat amb què les notícies es mouen pel món i la informació que tenim és desbordant”.
García Prado assegura que el canvi del VIH els últims 25 anys ha estat “espectacular”, perquè ha passat de ser una malaltia amb uns índexs alts de mortalitat i morbiditat a tenir uns tractaments molt potents que quasi han igualat l’esperança de vida dels pacients amb la de la gent sana. Tot i així, puntualitza que encara s’arrosseguen efectes secundaris d’aquests tractaments per tota la vida. Per tant, assenyala que el proper objectiu és assolir la cura total de la sida. Assegura que el Dia Mundial contra la Sida, l’1 de desembre, és un bon moment per reflexionar sobre això i l’impacte que els virus tenen sobre el món i la nostra salut global.