El TSJC ha condemnat a quatre exmembres de la Mesa del Parlament, Lluís Corominas, Anna Simó, Lluís Guinó i Ramona Barrufet, pel delicte de desobediència. La sentència conclou que van desobeir el Tribunal Constitucional (TC) en haver tramitat l’any 2017 iniciatives parlamentàries a favor de la independència i de l’1-O vetades pel tribunal. Per tot plegat, el tribunal els imposa a cadascun d’ells penes d’un any i vuit mesos d’inhabilitació —per ser elegits càrrecs electes— i una multa de 30.000 euros.

Mireia Boya, absolta

La diputada de la CUP, Mireia Boya, ha estat absolta pel tribunal ja que no va ser advertida nominalment pel TC, com si van ser-ho la resta de processats, i no ostentava una posició d’intervenció en els fets compatible amb el delicte de desobediència.

El judici es va celebrar en audiència pública el juliol del 2020. El tribunal estava integrat pels magistrats Jesús MaríaBarrientos, Jordi Seguí i Carlos Ramos, que ha actuat com a ponent de la sentència. Durant la vista, els quatre membres de la Mesa van defensar que no van desobeir el Tribunal Constitucional, sinó que van protegir els drets dels diputats i van aplicar el Reglament del Parlament. Es tracta de l’aprovació de les lleis del referèndum i de transitorietat jurídica, durant els dies 6 i 7 de setembre del 2017.