Fa 21 anys un grup de metges de l’Institut d’Oncologia Clínica, a les Tres Torres, van crear la Fundació Tècnica i Humanisme, que va néixer com un punt de trobada de pacients de càncer que es coneixien a les sales de quimioteràpia. El càncer és la segona causa de mort a la nostra societat i el càncer de mama és el que té major incidència entre la població femenina a Catalunya.

Actualment 50 voluntàries que han patit càncer o són familiars de pacients, tiren endavant la fundació, que organitza activitats i conferències obertes a tothom amb l’objectiu d’informar i fer prevenció de la malaltia.

Lloc de suport per a pacients i familiars

La Fundació Tècnica i Humanisme és un lloc de trobada entre pacients i familiars des de fa dues dècades. La Maria Lorente, voluntària de l’entitat, va perdre el seu marit per un càncer de pulmó fa 20 anys i aquí va trobar-hi suport: “De seguida vaig decidir que volia compartir el drama que jo havia tingut i em van ajudar moltíssim i aquí segueixo dues dècades després”.

Activitats i conferències

L’entitat organitza activitats i conferències obertes a tothom que visqui la malaltia de prop: “Quan et diuen que tens càncer caus totalment i quan veus que hi ha iniciatives així, t’ajuda”, explica Maria Soto, usuària de la fundació.

La propera conferència serà “Com gestionar la por davant de la incertesa” el 29 d’octubre a les 19 h a l’auditori del Col·legi Major Sant Jordi. Serà impartida pel doctor Josep Maria Forcada i donarà claus per combatre la por per ser més forts.

La fundació té projectes internacionals a l’Equador, el Camerun i Moçambic. Són col·laboracions amb hospitals i formació en oncologia per a doctors.

Prevenció amb preadolescents

Des dels inicis de la Fundació, metges oncòlogues han fet xerrades de prevenció a 180 centres educatius de Barcelona i rodalies. Segons l’oncòloga i cofundadora de la Fundació, Caterina Madroñal, la preadolescència és l’edat clau: “És molt important l’edat d’11 a 13 anys perquè ja tenen la intel·ligència per comprendre-ho tot i encara no han començat a tenir els hàbits que els poden conduir a tenir un càncer en el futur”.

Els hàbits, clau per prevenir el càncer

Evitar el tabac i l’alcohol, fer esport i tenir una alimentació saludable són clau per prevenir el càncer, que és la segona causa de mort a casa nostra. L’augment del càncer de còlon, per exemple, és una conseqüència de l’augment dels del consum d’aliments precuinats o amb molts conservants, segons la doctora Caterina Madroñal.