Edifici Cooperativa El Siglo XX

L’Ajuntament ha publicat el concurs per seleccionar el projecte de rehabilitació de l’edifici de la Cooperativa El Siglo XX, a la Barceloneta, i convertir-lo en un nou equipament cultural destinat als joves. Els guanyadors del concurs se sabran a l’octubre del 2019 i està previst que les obres comencin el 2021. Es tracta d’una remodelació integral que disposarà d’un pressupost de 1,78 milions d’euros.

Els usos d’aquest nou equipament s’han decidit després d’un llarg procés participatiu amb els veïns. En total, aquest edifici de tres plantes té 706 metres quadrats. A la planta baixa s’hi ubicarà un espai de recuperació de la memòria i també un espai on es fomentin les relacions entre persones, com ara una sala de jocs o un punt de trobada intergeneracional. A la primera planta s’hi ubicarà un bar (justament on també hi havia el bar de l’antiga cooperativa) i un espai per a trobades veïnals; a la segona planta, un espai escènic i una platea; mentre que el tercer pis es destinarà a donar servei a les escoles del barri amb aparells tecnològics i audiovisuals.

Un edifici expressionista del 1941

La Cooperativa El Siglo XX la va fundar l’any 1901 un grup de 100 associats, vinculat inicialment a una botiga de queviures dedicada a la classe obrera. El primer edifici va ser destruït per un bombardeig el gener del 1939 i, durant els primers anys de dictadura, una junta rectora va assumir els deutes de l’entitat i va projectar un nou edifici de tres plantes, d’estil expressionista, dissenyat Miquel Niubó i Munté, que es va inaugurar l’any 1941.

L’activitat de la cooperativa es va anar esvaint durant la dècada dels 80 i l’any 2006 els veïns van començar una campanya per recuperar l’edifici per al barri. El novembre del 2017, després d’un llarg procés d’expropiació, l’immoble va passar a ser de titularitat municipal.