L’Ajuntament de Barcelona ha anunciat que farà millores en la urbanització de la ronda de Sant Antoni —entre els carrers del Comte d’Urgell i Casanova, uns 4.500 m2per consolidar-la com a espai pacificat. D’aquesta manera es preveu millorar l’accessibilitat de la llosa central, introduir-hi verd, mobiliari urbà i guanyar un espai d’entrada, amb zones de joc noves per acollir-hi activitats. La previsió es començar les obres al febrer i que durin tres mesos, amb un pressupost de 750.000 euros.

De fet, ja hi ha hagut una primera proposta d’actuacions en una sessió de participació amb el veïnat i els comerciants de Sant Antoni, a l’Eixample, amb la voluntat de començar a treballar conjuntament per consensuar els canvis que es faran en el tram de la llosa de la ronda.

Des del consistori, el regidor de l’Eixample, Jordi Martí, ha assegurat que es tracta d’una transformació “provisional” per a poder donar-se temps a pensar “la gran transformació” d’aquest eix.

L’Eixample no pot ser només una malla per on travessin cotxes, sinó barris amb la mateixa qualitat que tenen el nucli antic de Sant Andreu o el de Sarrià.”
Jordi Martí, regidor Eixample

Fer més accessible la llosa central elevada

La ronda ja es va recuperar per a l’ús veïnal el 2018, amb una remodelació que va deixar la llosa central amb pintura vinculada al joc infantil, testos amb arbres, mobiliari urbà nou i un enllumenat millor, però va ser objecte de crítiques entre veïns i comerciants. Es queixaven que el passeig havia quedat elevat i asseguraven que la gent gran podia caure.

En aquest sentit, la nova proposta preveu col·locar elements de fusta que envoltin tota la llosa i serveixin de graó, banc o grada. Les voreres es mantindran com a espai natural de passeig. En concret, hi haurà zones d’esport i joc comunitari, espais d’estada que facilitin la trobada entre veïns amb taules i bancs i es mantindrà una zona lliure com a espai d’activitats puntuals que organitzin els veïns i veïnes o els districtes.