Centenars de persones de diversos punts del territori català s’han manifestat aquest dissabte en contra de la reforma del sistema de pensions i per demanar un sistema 100 % públic. La mobilització, convocada per diverses coordinadores pensionistes de l’estat, com COESPE o Marea Pensionista, ha començat a dos quarts d’onze a la plaça d’Urquinaona i ha arribat fins a la Delegació del Govern espanyol.

Asseguren que el sistema actual és solvent i que, per tant, no cal reformar-lo, sinó posar fi a tot allò que el precaritza. “És fals que les pensions no es poden pagar, el sistema és solvent si no es privatitza, si no se’l degrada. És un sistema que pot garantir als pensionistes actuals i futurs unes condicions de vida acceptables”, assegura Ramón Franquesa, portaveu de COESPE.

És fals que les pensions no es poden pagar, el sistema és solvent si no es privatitza, si no se’l degrada
Ramón Franquesa, portaveu COESPE

També demanen que l’edat de jubilació sigui als 60 i no als 67. Com diu Pilar Carranza, “que hagin allargat l’edat de jubilació fins als 67 anys fa que la gent jove no es pugui incorporar, hem de sortir nosaltres perquè puguin entrar-hi”. Per això exigeix una jubilació a una edat “digna”. “Nosaltres ni amb 67, ni amb 65, ni 63 [anys] podem rendir a la feina com ho fan els joves”, afegeix.

A banda, un cop més els manifestants han mostrat el seu desacord amb el Pacte de Toledo, contra el qual ja s’han mobilitzat en altres ocasions, i han mostrat el seu rebuig cap a un sistema que qualifiquen d'”injust”. “Són moltes les persones que cobren unes pensions de misèria, han cobrat uns sous de misèria i cobren unes pensions de misèria”. I això, diu Llorenç Guasch, de Iaios Flautes, “és insostenible”.

Marxa a Madrid, el 16 d’octubre

Un cop arribats a la Delegació del Govern, a la confluència del carrer Mallorca amb Roger de Llúria, Marea Pensionista i COESPE han llegit un manifest amb el qual han fet palès que hi haurà més mobilitzacions “en defensa del sistema de pensions públic, els serveis públics i els drets de les persones”. El proper que està previst és una marxa a Madrid el 16 d’octubre.