Una cinquantena de persones s’ha concentrat davant de la Casa Orsola, al carrer del Consell de Cent amb el de Calàbria, a la Nova Esquerra de l’Eixample. Són inquilins de la Casa Orsola i veïns del barri, que demanen que s’impedeixi el desnonament dels que viuen a l’immoble. Durant el matí s’ha fet una assemblea oberta, una encartellada pel barri i un vermut musical en clau de protesta.

El veïnat denuncia especulació immobiliària. Des de la Xarxa d’Habitatge de l’Esquerra de l’Eixample, Daniela Lima explica a betevé que la propietat, Lioness Inversiones, vol buidar la finca de veïns “per fer lloguers de temporada i triplicar-ne el preu”. Denuncia que la nova propietat vol fer-ne lloguers turístics i per a empreses i passar de lloguers de 600 o 800 euros a d’altres de 2.400 euros.

Dos judicis contra veïns

Hi ha quatre inquilins a qui la propietat de l’edifici va denunciar perquè se’ls va acabar el contracte de lloguer i no van deixar l’immoble. Tres d’ells tenen un procediment judicial: el primer judici va quedar vist per a sentència al gener i el febrer va quedar ajornat el desnonament sense que se’n fixés una altra data. El segon judici es va fer el 15 de febrer per desnonar un veí al qual la propietat no va renovar el contracte, tot i que ell ha continuat pagant-lo.

Un any resistint a Casa Orsola: “Som exponents d’una problemàtica que afecta tot Barcelona”
Una de les veïnes amb ordre de desnonament del pis on ha viscut els últims 32 anys ha demanat al ‘bàsics’ que l’acte de dissabte sigui multitudinari: “El que ens passa li pot passar a qualsevol”

Més d’un any en lluita

L’octubre del 2021 Lioness Inversiones va comprar la finca de la Casa Orsola i el llogaters van rebre burofaxos en què la nova propietat els informava que no se’ls renovaria el contracte de lloguer. Des d’aquest moment, els veïns s’estan mobilitzant per aconseguir quedar-se a casa, ja que els intents de negociació no han arribat a bon port.

Els llogaters han rebut el suport de diverses entitats en defensa de l’habitatge i també l’alcaldessa, Ada Colau, va enviar una carta als propietaris per demanar-los la renovació del lloguer de les cinc famílies que han exhaurit els contractes.