Els veïns de la Casa Orsola estan decidits a no marxar de casa seva i aquest dimecres han fet un pas més per exigir a la nova propietat de l’edifici, l’empresa Lioness Inversiones SL, que accepti negociar la renovació dels lloguers. Un centenar de persones han irromput a les oficines de la seu social de la companyia, al carrer d’Àvila cantonada amb el carrer de Llull, i afirmen que no l’abandonaran fins que els rebin.

El conflicte ve de lluny. Fa uns mesos aquesta empresa va adquirir la finca, situada al 137 del carrer de Calàbria i al 122 de Consell de Cent, i des d’aleshores els veïns s’estan mobilitzant perquè no els volen renovar els contractes de lloguer. Diuen que l’objectiu de la companyia és clar: fer fora els actuals inquilins per reformar els pisos i oferir-los a preus molt més elevats.

Lloguers temporals de gairebé 2.000 euros

De fet, des del Sindicat de Llogateres afirmen que ja s’ha signat un lloguer temporal de 2.000 euros mensuals per un dels 27 habitatges de l’immoble, un àtic que ja estava buit. Es tracta d’un pis de 60 metres quadrats, pel qual la resta de veïns paguen entre 500 i 900 €. “Els arrendadors utilitzen la fórmula dels lloguers de temporada per saltar-se els drets dels llogaters i apujar les mensualitats”, denuncia Carme Arcarazo, del sindicat.

Els propietaris defensen que el pis ja estava desocupat i neguen rotundament que tinguin la intenció de replicar aquesta operació immobiliària a totes les llars de la Casa Orsola. De fet, fins i tot justifiquen els 2.000 euros de l’àtic en qüestió perquè té una terrassa de 40 m2 i està situat en un edifici modernista de l’Eixample. D’altra banda, insisteixen que no són cap fons d’inversió, tal com se’ls assenyala per part del sindicat.

Dues de les llars ja estan fora de contracte

Una de les demandes dels veïns i dels col·lectius en defensa del dret a l’habitatge és que l’empresa propietària accepti negociar de forma conjunta amb tots els afectats i, de moment, això no ha passat. El cert és que ja hi ha dues llars que des de l’1 d’abril estan fora de contracte: les famílies no han marxat i continuen pagant el lloguer a través de gir postal. Amb tot plegat, els llogaters esperen poder arribar a un acord amb Lioness Inversiones.