Casa Orsola en lluita

La reunió entre els veïns de l’anomenada Casa Orsola, els sindicats d’habitatge que els donen suport i la nova propietat de la finca, l’empresa Lioness Inversiones S.L, ha fracassat; bàsicament, no hi ha hagut trobada. Segons el Sindicat de Llogateres, els representants dels propietaris han demanat als activistes que s’identifiquessin amb el DNI i deixessin els mòbils fora abans d’entrar a la reunió; els ha semblat una humiliació i han marxat.

La cita s’havia de celebrar a les 11 h en un despatx de la rambla de Catalunya després que aquest dimecres a la tarda un centenar de persones ocupessin les oficines de la seu social de l’empresa. La protesta va començar a quarts de cinc i es va allargar fins passades les set, moment en què Lioness Inversiones va a accedir a trobar-se amb els inquilins i els membres dels col·lectius prohabitatge. En aconseguir l’objectiu, l’ocupació es va desconvocar.

La Casa Orsola és una finca de 27 pisos que fa xamfrà a l’Eixample, a Consell de Cent amb Calàbria, i que té diversos veïns en peu de guerra des del setembre. Denuncien que no els volen renovar els lloguers ─nou famílies han rebut un burofax─ i que la intenció de l’empresa és arreglar els habitatges i apujar-ne el preu. Lioness nega les acusacions, tot i que ja ha tancat un lloguer temporal d’un àtic que estava buit per 2.000 euros al mes.

El Sindicat de Llogateres exigeix una reunió “amb garanties”

Després de mesos d’estira-i-arronsa, les posicions d’uns i altres continuen enfrontades. El Sindicat de Llogateres i els afectats afirmen que seguiran mobilitzats i, malgrat el fracàs de la primera reunió, en demanen una “amb garanties”. Mentrestant, la propietat de la Casa Orsola acusa els activistes de difondre falsedats. També alerta als llogaters que s’han mantingut a casa amb el contracte vençut ─els d’un cinquè i la família que regenta el quiosc─ que podria haver-hi conseqüències legals.

En un comunicat posterior a la reunió fallida, representants de Lioness Inversiones SL assenyalen el sindicat per haver abandonat la trobada i, per aquest motiu, entenen que “no té cap voluntat de diàleg”. Asseguren que la intenció de l’empresa “sempre ha estat la d’arribar a acords individuals” amb els afectats i que resta oberta a mantenir una reunió amb les mateixes condicions que la d’aquest dijous.