Barcelona recuperarà l’emblemàtic edifici del Portal de la Pau, al final de la Rambla, que, a més, s’obrirà a la ciutadania. Des de mitjans de setembre ja estan en marxa les obres de reforma i rehabilitació de la seu històrica del port de Barcelona, que data de l’any 1907. La intenció és que les obres durin 18 mesos, amb una aturada estratègica durant la celebració de la Copa Amèrica.

Les obres formen part de la reforma del Port Vell, que s’ha accelerat arran de l’acollida d’aquesta prova esportiva de ressò internacional. “La recuperació del Port Vell no té sentit si no es recupera aquest edifici”, ha destacat el president del Port, Lluís Salvador, durant la presentació del projecte. Salvador també ha posat sobre la taula “la reflexió de com es fa més permeable la baixada de la Rambla i l’entrada als dos molls”.

Les façanes, a punt per la Copa Amèrica

D’aquesta manera, en una primera fase de les obres es treballarà en la restauració de les façanes. L’objectiu és que quan se celebri aquest esdeveniment esportiu ja estigui enllestida la façana principal i les dues laterals. Aquests treballs s’allargaran 10 mesos. Després de la Copa Amèrica es continuarà treballant en la reforma interior durant vuit mesos més. Les obres es van adjudicar el mes de juliol per un import de més de 15 milions d’euros.

Després de la reforma, que respecta l’estructura original de l’edifici, el Portal de la Pau s’obrirà de nou a la ciutadania. A la planta baixa hi haurà centre de divulgació de l’activitat portuària, i també hi haurà un espai pels Consells d’Administració del Port i diverses sales polivalents per la celebració d’actes i conferències.

Una terminal marítima històrica

L’edifici del Portal de la Pau es va inaugurar l’any 1907 i a la planta baixa hi havia la terminal marítima dels vaixells que connectaven regularment Barcelona amb les illes Balears. A la primera planta hi havia el restaurant Mundial Palace, molt popular entre la burgesia barcelonina de l’època i que va ser pioner a oferir menús íntegrament vegans. Uns anys més tard, el 1918 es va convertir en la seu del port de Barcelona.

Façana del Portal de la Pau amb els tendals del restaurant Mundial Palace

Gairebé un segle després, però, amb el trasllat de les oficines al World Trade Center (2008), va quedar buit i en desús. Finalment el 2015 es va aprovar convertir-lo en un centre d’interpretació. S’hi va fer una primera intervenció en què es va veure que l’edifici estava més malmès del que semblava. Per això, va caldre un segon projecte, que s’ha adjudicat aquest estiu.

El Port reclama ser escoltat sobre l’aeroport

El president del Port, Lluís Salvador, també s’ha referit a la darrera proposta de Foment per ampliar l’aeroport de Barcelona-El Prat. Com ja va fer en una carta adreçada al president de la patronal, considera que “dins de les reflexions de futur de l’aeroport també s’ha de tenir en compte les necessitats de present i futur del Port de Barcelona”. El Port, per exemple, creu que la proposta de Foment podria impossibilitar el funcionament de la terminal de contenidors al moll del Prat i el trasllat de la segona terminal de contenidors al futur moll de Catalunya.