Queden pocs dies per al Gran Recapte d’Aliments, que es farà el 19 i 20 de novembre de forma presencial i virtualment fins a l’11 de desembre. Els responsables del Banc dels Aliments fan una crida perquè s’hi apuntin més voluntaris. De moment hi ha 6.000 persones, però se’n necessiten 10.000 per dur a terme la iniciativa. Per això, demanen que tothom qui vulgui s’hi apunti, a través del web del projecte.

Les persones voluntàries s’organitzaran en torns de quatre hores i explicaran als clients dels supermercats com fer les donacions a les caixes a l’hora de pagar la compra. També aclariran dubtes i ajudaran a col·locar l’adhesiu de participació en el panell en forma de banyera que hi haurà a l’entrada de molts establiments.

Demanen una alta participació

Els responsables del Banc dels Aliments de Barcelona alerten de la greu situació social de moltes famílies. “Es necessiten uns 10 milions d’euros per aprovisionar aliments que garanteixin la demanda durant el 2022″, ha afirmat Lluís Fatjó-Vilas, director del banc. Francina Alsina, presidenta de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social, ha destacat que “no podem abaixar la guàrdia perquè la pandèmia social no ha desaparegut. Les entitats socials segueixen oferint suports per cobrir les necessitats més bàsiques de persones que encara no han aconseguit recuperar la feina i que continuen sense tenir uns ingressos mínims per viure amb dignitat”, ha subratllat.

Per això, els Bancs dels Aliments fan una crida a la ciutadania perquè, un any més, “desplegui la solidaritat i col·labori fent donacions per al Gran Recapte”. Des de l’inici de la pandèmia, el nombre de persones ateses s’ha enfilat fins a les 267.000 actuals. L’any 2020 va ser necessari distribuir 29,3 milions de quilos d’aliments a tot Catalunya.

Donacions a supermercats, a través d’internet o per Bizum

Aquest any, les donacions es podran seguir fent en els formats habituals: presencialment als supermercats (donacions monetàries a caixa, com es va fer el 2020), a través del web del Gran Recapte o també mitjançant la plataforma Bizum 33596. Recordem que la novetat d’aquest 2021 és la incorporació dels petit comerços al projecte.

S’hi poden sumar gràcies a una app, a través de la qual es pot digitalitzar tot el procés de donació. L’aplicació permet registrar una donació a través del dispositiu mòbil del personal dels comerços. Les donacions es vinculen a una entitat social de la mateixa localitat o barri. Un cop finalitzada la campanya, l’entitat en qüestió podrà adquirir els productes d’alimentació que més necessitin amb el saldo disponible en cada establiment.

Aquest any, una altra de les novetats és que el Gran Recapte també sumarà una activitat cultural solidària: la Jove Orquestra Simfònica de Barcelona dirigida per Carlos Checa oferirà un concert en benefici dels Bancs dels Aliments diumenge 21 de novembre a les 17.30 h al Palau de la Música.