Els martells hidràulics han començat a enderrocar l’emblemàtica caseta dels números 24 i 25 del carrer de Morales, a la barriada del Camp de la Creu, a les Corts. Aquest immoble ha estat durant 86 anys testimoni de la vida al barri i la llar de Carmen Valle, veïna que hi ha viscut des que hi va néixer.

Fa unes setmanes va tancar per darrera vegada la porta de la caseta i va completar la mudança al pis on ha estat reallotjada, uns metres més amunt al mateix carrer. Però hi torna cada dia per veure com es va desfent la seva antiga casa. Les màquines excavadores l’acabaran de tirar a terra dilluns, 3 de juliol, i començaran també els treballs a una part dels blocs afectats del carrer d’Entença.

La façana de color grana d’aquest immoble ha donat forma i fesomia a la placeta del Carme, presidida per una històrica font recentment restaurada. La plataforma Salvem el Camp de la Creu n’havia demanat l’indult per preservar la fesomia de la plaça en el marc de la reforma la Colònia Castells.

Reunió pendent amb el veïnat afectat

L’Ajuntament ha previst una reunió amb el veïnat afectat per explicar-los el calendari d’aquests enderrocs, que està previst que acabin el mes de novembre. Aquesta trobada s’havia de fer abans de l’inici de les obres però no s’ha pogut fer fins ara per l’agenda electoral. Fonts del districte confirmen a betevé que aquí es faran pisos de la mateixa alçària que les casetes actuals per preservar la fesomia de la plaça, com demana el veïnat.

Un projecte de reforma llarg i polèmic

Els habitatges de la Colònia Castells estan afectats des de l’any 2000, però als anys 70 ja es parlava que l’espai es convertiria en una zona verda. La taxació de les cases i la primera fase dels enderrocs van començar el 2010 un cop les primeres famílies afectades es van reallotjar als pisos de protecció oficial del carrer de Morales.

Els reallotjaments corresponents a la segona fase de reforma van començar el 2017, aquest cop en un bloc de pisos del carrer d’Entença. El trasllat es va fer amb força endarreriment a causa de la demanda per via judicial que van interposar les famílies a qui no es va reconèixer el dret al reallotjament.

El març del 2021 es va fer el pas definitiu per encarar el final del projecte de reforma de la Colònia Castells. L’Ajuntament va aprovar destinar 22 M € a l’expropiació del veïnat afectat a la peça ubicada al carrer d’Entença, entre el carrer de Gelabert i el del Montnegre. Un d’aquests immobles és la caseta de la Carme, que ja s’ha començat a enderrocar.