La històrica font del segle XIX de la plaça del Carme, al barri del Camp de la Creu de les Corts, torna a lluir el vas i l’atzavara després d’un procés de restauració que ha durat tres mesos i que ha tingut un cost de 20.000 euros. El monument, que data concretament de l’any 1890 i té elements ornamentals protegits, va quedar escapçada el març del 2022 a causa d’un acte vandàlic.

Reproducció del vas d’una altra font

El procés de restauració de la font ha implicat l’extracció del vas i l’atzavara d’una altra font similar, ubicada a la plaça de Rosés, també a les Corts. Se n’ha fet un motllo idèntic per poder reproduir aquests elements i reposar-los. Els treballs han anat a càrrec de la direcció de Serveis d’Arquitectura Urbana i Patrimoni, que ha aprofitat també per restaurar alguns elements malmesos de la font de la plaça de Rosés. Fanny Colomer, responsable de l’empresa Colomer Parc Nou -que ha dut a terme la restauració i reposició de les peces- explica a betevé que la fundició s’ha fet de manera manual, tal com s’hagués fet el 1890.

Imatge detallada de les fulles d’atzavara de la font de la plaça del Carme

Barcelona té tres fonts històriques amb el vas i l’atzavara. Aquest model en concret el va crear la foneria Ebolumar i Tatay entre 1880 i 1897. Es troben a la plaça de Cardona, a la cruïlla de l’avinguda Diagonal amb Pau Claris i a Escorial amb Camèlies.