curs escolar 2022-23 catalunya

El nou curs escolar 2022-2023 a Catalunya arriba amb força canvis. Són unes novetats que ja es notaran des del setembre. El DOGC ha fet públiques algunes modificacions al calendari escolar de cara a la tornada a les aules el curs vinent; uns canvis que han despertat les crítiques dels sindicats i les famílies, que denuncien manca de consens, previsió i organització. Com a protesta, la comunitat educativa ha convocat una vaga d’ensenyament el 7 i el 28 de setembre i diverses jornades reivindicatives.

Et detallem tots els canvis anunciats i les novetats del curs escolar 2022-2023 a Catalunya que es coneixen fins ara.

S’avança la data d’inici del curs escolar 2022-23

Una de les novetats més destacades és la nova data de l’inici del curs escolar 2022-23, que farà tornar a les classes el 5 de setembre els alumnes d’educació infantil i primària. En el cas de l’ESO, el batxillerat i formació professional, el curs començarà el 7 de setembre. Es tracta d’una “racionalització” del calendari que, segons el president de la Generalitat, Pere Aragonès, s’ha fet per avançar “amb un objectiu pedagògic en la igualtat d’oportunitats” i per equiparar el curs a la resta de països europeus.

Els sindicats del sector educatiu han demanat una moratòria d’un any abans de posar en marxa el nou calendari escolar 2022-23. Una petició que el conseller d’Educació, Josep-Gonzàlez Cambray, ha rebutjat i, per tant, l’inici del curs es manté el 5 de setembre. Com a protesta per aquesta decisió, els sindicats van convocar una vaga d’educació de 5 dies al mes de març i, després, una altra de quatre dies al maig i juny.

A on es manté l’inici del curs escolar serà a les escoles bressols municipals de Barcelona, que començaran el 12 de setembre.

Jornada intensiva el setembre a escoles i instituts

El govern català també ha decidit implantar la jornada intensiva durant el mes de setembre a totes les escoles i instituts, és a dir, a tots els centres educatius ja siguin públics, concertats o privats. Gonzàlez-Cambray ha explicat que l’alumnat començarà les classes a les 9 h i les acabarà a les 13 h.

A més, els centres educatius oferiran activitats una hora d’activitats de lleure fins a les 16.30 h gratuïtes que haurà contractat prèviament la direcció de cada centre. El conseller ha justificat aquest canvi en el calendari escolar per “millorar la conciliació i amb una perspectiva de gènere, pensant en les famílies monoparentals”. Tot i això, hi ha dubtes sobre si finalment es podran contractar monitors suficients.

Menys alumnes i més petits a I3

Aquest curs 2022-23 serà el primer en què es reduiran el nombre d’alumnes a les classes d’alumnes de tres anys (I3). A Barcelona, s’espera que tindran entre 20 i 21 alumnes nou de cada 10 classes dels centres públics i els 54 % dels concertats. Malgrat això, a zones amb molta tensió entre oferta-demanda de places públiques, com Gràcia, la ràtio serà de 23 alumnes. Un curs en què de nou s’ha disparat fins al 56 % la demanda d’escola pública.

Què diu el nou currículum escolar que planteja Educació?

A les aules de secundària, la rebaixa de ràtios també es fa evident a 1r d’ESO, en què el 79 % dels centres tindran una oferta inicial de 27 alumnes. La resta estaran entre 27 i 30 alumnes per grup.

P2 gratuït a Catalunya

El P2 serà gratuït a Catalunya a partir del curs 2022-23. Així ho ha anunciat el Departament d’Educació, amb l’objectiu d’estendre la gratuïtat a l’escolarització de tots els infants de zero a tres anys a les escoles bressol públiques abans de la fi del mandat actual. Malgrat un increment de la matrícula, aquesta gratuïtat no ha disparat la demanda per accedir a les bressols a Barcelona. A banda, la Generalitat de Catalunya també subvencionarà les escoles bressol privades.

Barcelona estrena dos instituts escola

El curs que ve la ciutat guanya 340 places públiques amb el nou Institut Escola Projecte (Sarrià – Sant Gervasi), que neix de la incorporació a la xarxa pública de l’Escola Projecte. També entrarà en funcionament, l’Institut Escola el Molí (Nou Barris), que sorgeix de la fusió de l’Escola Prosperitat i l’Institut Galileo Galilei.

Més vacances de Nadal i un dia més de lliure disposició

Les vacances de Nadal del curs escolar 2022-23 començaran un dia abans, és a dir, el 21 de desembre. A més, les escoles de Catalunya disposaran d’un dia més de lliure disposició. Per tant, passaran de tenir-ne tres a tenir-ne quatre. D’aquesta forma, la reorganització del calendari escolar no suposarà un increment d’hores lectives. Cambray ha afirmat que implicarà un “millor repartiment del temps lectiu i de descans”. El canvi de calendari no afecta el procés de preinscripció escolar.

Catalunya estrena nou currículum el 2022-23

Els alumnes que acabin la secundaria estrenaran un nou batxillerat el curs 2022-23. Serà un batxillerat competencial, que permetrà als estudiants decidir sobre el seu currículum i fer un aprenentatge amb més recerca d’informació i menys continguts memorístics.

També hi ha canvis en el currículum escolar de primària i secundària. Una de les novetats és que es vol donar impuls a l‘ensenyament per competències i treballar transversalment més enllà de les assignatures. A més, els centres tindran més hores d’autonomia per decidir a quines assignatures hi dediquen més temps. En canvi, es manté el sistema avaluació i l’assignatura de filosofia, que s’havia plantejat la seva eliminació.

Això sí, Educació va acabar reculant en un dels punts controvertits del nou currículum: el sistema de qualificacions, que preveia canviar la nomenclatura dels alumnes que suspenien. Per exemple, inicialment a l’ESO es volia avaluar-los amb un “en procés d’assoliment” (EPA) però finalment, es mantindrà l’actual “no assolit”.

Comparteix a: