Joan Bordetas mor
Joan Bordetas, el 13 de juny del 2019 al Matí de Barcelona, de betevé

L’activista veïnal Joan Bordetas, defensor dels drets socials i una figura clau per al barri de Sant Antoni i el districte de l’Eixample, ha mort aquest diumenge als 71 anys a causa d’un càncer. També va ser membre de la FAVB, entitat de la qual era el tresorer. La Federació d’Associacions de Veïns ha destacat la “feina extraordinària” que hi va fer, tant de relació amb les entitats com pel que fa a l’organització.

Bordetas va rebre la Medalla d’Honor de la ciutat el 2018 en reconeixement al seu treball a l’Associació de Veïns de Sant Antoni des del 1984 i per la seva aportació a la ciutat, a proposta del Consell del Districte de l’Eixample. Era membre permanent del Consell de Ciutat, on ha representat el districte de l’Eixample des del 2010 i fins ara era vicepresident del Consell Ciutadà de l’Eixample en representació d’entitats, a més de formar part del patronat de la Fundació Casc Antic.

Impulsor d’equipaments públics i del teixit social a Sant Antoni

Com a membre de l’AV de Sant Antoni, va formar part de la comissió redactora del Pla d’equipaments Sant Antoni 2000, del qual van néixer el Centre Cívic Cotxeres de Borrell, l’Escola Pública Ferran Sunyer i la remodelació de l’avinguda de Mistral, a més de la constitució de l’associació Sant Antoni Comerç (SAC).

“Tenia molta força, una capacitat de treball incansable i brutal. En Joan sempre s’embolicava en mil lluites, no sabia dir que no”
Xavier Riu, activista veïnal

“Tenia molta força, una capacitat de treball incansable i brutal. En Joan sempre s’embolicava en mil lluites, no sabia dir que no”, ha recordat el seu company d’activisme i amics des de fa 40 anys Xavier Riu. Precisament una de les últimes tasques que fan fer junts va ser planificar el treball de difusió per donar a conèixer els fruits de la lluita veïnal a Sant Antoni i l’Esquerra de l’Eixample.

Al barri també va formar part del secretariat de la Fundació Joan Lairisa i del moviment educatiu de les associacions de mares i pares d’alumnes a l’Escola Joan Miró. A més, va participar en diversos treballs sobre la història del moviment veïnal associatiu, per deixar escrit el llegat i els canvis aconseguits.

Líder a Telecsal, una empresa a mans dels treballadors

Professionalment, estava vinculat a la enginyeria elèctrica. Va liderar la transformació de Telecsal, una empresa en crisi que la propietat volia tancar. Els treballadors la van convertir en una societat laboral i en van prendre el control. Bordetas va ser membre del Consell d’Administració i va participar activament en la Federació de Societats Laborals de Catalunya.

Records i condols des de Sant Antoni

Barcelona és una mica més òrfena. Joan Bordetas ens ha deixat. Un home bo, un home de pau, profundament compromès amb la ciutat, amb el moviment veïnal i la justícia social. A la FAVB estem de dol. El nostre condol a la família, amics de l’AV Sant Antoni i del Consell d’Associacions de Barcelona”, ha publicat l’entitat al seu compte en Twitter.

Molts representants polítics i de la societat civil barcelonina han expressat el condol i lloat Joan Bordetas amb missatges en aquesta xarxa social.