Salut alerta que les dones embarassades i aquelles que es troben en els mesos de postpart tenen més risc d’emmalaltir de manera greu per la covid-19. Davant d’això, el departament fa una crida a aquest col·lectiu a vacunar-se al més aviat possible.

Concretament, el Servei Català de la Salut detalla que les dones embarassades i les que es troben en els sis primers mesos després del part tenen més possibilitats de ser hospitalitzades, en alguns casos a la unitat de cures intensives (UCI), i requerir de respiració assistida. De fet, a finals de juliol una quarantena de dones estaven ingressades per covid a Barcelona, 14 de les quals a l’UCI. Salut alerta que contagiar-se de coronavirus en l’embaràs o en el postpart fins i tot “pot ocasionar la mort” i pot provocar “complicacions en la gestació”, com ara un part prematur.

En un tuit, Salut dona resposta a les preguntes més freqüents sobre la covid-19 en embarassades.

La vacuna transmet els anticossos al fetus i protegeix els nadons en l’alletament

D’altra banda, Salut apunta que un dels beneficis de vacunar-se contra la covid durant l’embaràs és que és una manera de passar els anticossos al fetus a través de la placenta, fet que “pot protegir el nadó en néixer i en els primers mesos de vida”. D’altra banda, el departament sosté que les dones que alleten i que han rebut la vacuna presenten anticossos a la llet materna i això també protegeix el nadó.

De mica en mica es van donant a conèixer els resultats d’estudis sobre els efectes de la vacuna en les embarassades, una informació que fins ara ha estat escassa perquè aquest col·lectiu ha quedat exclòs dels estudis. Ara, però, Salut afirma que “cada vegada hi ha més evidència sobre la seguretat de les vacunes durant l’embaràs” i aporta una xifra: Més de 100.000 dones embarassades s’han vacunat als Estats Units amb vacunes d’ARN missatger(ARNm), com ara Pfizer o Moderna, i no s’han identificat problemes de seguretat ni en la mare ni en el nadó.

Ara bé, Salut sí que assenyala l’aparició de possibles símptomes semblants als que pot tenir la de la resta de la població, com ara dolor en el punt de la injecció, dolor a les articulacions o febre i calfreds.