Barcelona definitivament obrirà al març l’equipament per a persones sense llar amb addicions al barri del Baix Guinardó. Concretament a l’Hotel Aristol, davant de l’Escola Mas Casanovas. Aquest dimarts a la tarda, en l’acte de presentació del centre a l’espai actual —ubicat en unes instal·lacions de la Fundació Pere Tarrés a les Corts— el consistori ha defensat que es tracta d’un equipament únic i pioner a l’estat. Tot i que tindrà una capacitat per a 50 persones, des de l’abril del 2020 n’ha atès més de 200.

La regidora de Salut, Gemma Tarafa, ha destacat la utilitat del centre per millorar la salut i reduir el consum de drogues de les persones residents. Des les 200 ateses fins ara, una trentena han aconseguit més autonomia i ja estan residint fora del centre, mentre que les persones que encara hi resideixen han reduït entre un 50 i un 70 % el consum d’alcohol i de la resta de drogues.

L’AFA de l’Escola Mas Casanovas i l’oposició, crítics amb el trasllat

Tarafa ha respost els partits de l’oposició que són crítics amb la iniciativa dient que el centre “és la llar d’unes persones, on només entren aquestes”. En cap cas, ha afegit, “no és un centre obert com una sala de jocs, ni tampoc no és un club cannàbic”.

Pel que fa a l’Associació de Famílies de l’Escola Mas Casanovas, situada just davant de la nova ubicació de l’equipament, ha denunciat que el projecte s’ha executat amb improvisació i poca transparència. I és per això que han demanat “un pla de prevenció de riscos” perquè es redueixin “al màxim” i “no esperar que passi alguna cosa per posar les mesures”, ha sentenciat Anna Martínez, de l’AFA de l’Escola Mas Casanovas.

El cas de la Rosa: ara té tot un nou projecte de vida

Vaig viure dos anys i mig en un cotxe. Cada dia anava a buscar metadona i la meva psiquiatra em veia cada vegada pitjor: més prima, sense ànim, amb ganes de treure’m la vida i desaparèixer. Va ser arribar aquí i la meva vida va fer un gir increïble”
Rosa María Martínez Soler, usuària de l’alberg

Per conèixer de primera mà de què serveix un centre d’aquestes característiques un equip de betevé ha parlat amb una de les usuàries, que ara mateix viu a l’alberg. Es tracta de Rosa María Martínez Soler, que des que va entrar-hi ha pogut deixar el carrer i les drogues i ara té tot un nou projecte de vida.