La investigadora del BIOCOM-SC, Clara Prats, ha assegurat que les cavalcades de Reis es poden fer perquè el risc de contagi a l’aire lliure és menor. Ho ha dit en una entrevista al programa ‘Cafè d’Idees’, de TVE. Sobre la cavalcada de Barcelona, on es concentren milers de persones, ha afirmat que “es podria replantejar” i celebrar-la amb canvis, per exemple, fer-la més llarga. També s’hi ha pronunciat a favor de celebrar-les el president, Pedro Sánchez, assegurant que “els nens s’ho mereixen”. Qui també va dir que s’havien de fer és el conseller de Salut, Josep Maria Argimon; mentre que l’alcaldessa, Ada Colau, ha deixat en mans del govern català la celebració de la cavalcada.

Per contra, en els darrers dies diversos metges han demanat que es cancel·lessin.

Prats no és partidària de l’endarreriment de la tornada a l’escola després de festes

Prats ha afirmat que es podrien arribar a superar els 20.000 positius al dia a Catalunya la setmana que ve. Es tracta només d’una previsió i ha puntualitzat que també podria no donar-se. Considera que ara mateix la variant òmicron corre entre els no vacunats i també entre els vacunats i que, per tant, no té sentit el tancament de les escoles, on la majoria d’infants no estan immunitzats. Afirma que l’OMS recomana que les escoles tanquin quan hi ha un tancament generalitzat o que sigui el darrer que es tanqui. També ha assegurat que el tancament de les escoles té afectacions quantificades sobre els menors, com la salut emocional.

Prats afirma que la mascareta en exteriors no és eficaç per reduir la transmissió

Prats s’ha referit a l’obligació de la mascareta en exteriors a partir del 24 de desembre que ha aprovat La Moncloa. Assegura que el seu ús és important però sobretot en els interiors perquè es concentren en l’aire els aerosols que desprenem. Prats assegura que els qui han passat la covid tenen més risc de reinfectar-se d’òmicron que no pas de la variant delta.