Alguns equipaments culturals estan a punt de posar fi a un segon tancament per les restriccions de la pandèmia del coronavirus. Amb un aforament limitat a la meitat i només aquells que ofereixin un màxim de 500 localitats. En el cas de cinemes i teatres, alguns expliquen que enfronten la reobertura amb il·lusió, però amb el neguit de la incertesa de com evolucionarà la pandèmia. La complexitat a l’hora de reubicar projeccions o obres teatrals fa que hagin de treballar de setmana en setmana i sense marge de previsió.
Treballar per etapes
El director del Teatre Tantarantana, Ferran Murillo, diu que el segon tancament de la sala l’han afrontat amb més resignació que el primer. A mesura que anaven veient que l’espectacle no es podia exhibir en la data programada, l’intentaven ubicar en una de nova, ha explicat. Tot plegat és costós, ja que es tracta d’una feina que engloba molts treballadors. Això sí, afegeix que “intentem no deixar les companyies sense les seves exhibicions”.
D’altra banda, els assajos ja s’han reprès. L’obra ‘Els ocells ho fan; les balenes i les puces també’, de la companyia Obskené i que aborda la sexualitat i la reproducció dels animals, s’hauria d’haver estrenat aquest cap de setmana, tot i que està programada des d’un inici per a la primavera del 2021. La directora i dramaturga de la peça, Judith Pujol, afirma que encaren el futur amb la incertesa “de no saber si podrem seguir amb els assajos l’any que ve”. “Per a una companyia petita, i amb el pressupost que té, és dur i complicat”.
Pel·lícules que s’han de reubicar
Les projeccions també tornaran a les sales de cinema en la primera fase de la desescalada
. En el cas de cinemes petits —els que poden obrir en aquesta primera etapa degut a les restriccions d’aforament— com el Zumzeig ho encaren amb il·lusió després de tants dies tancats, però han topat de ple amb una contrapartida. Moltes estrenes que s’han fet en les dates previstes a la resta d’Espanya, ara, ells les han de reubicar. El soci fundador de la sala, Albert Triviño, diu que és un problema ja que han hagut de repescar “pel·lícules bones amb presses”.
Amb tot, de 73 butaques disponibles, només se’n poden fer servir 36 al Cinema Zumzeig. Una restricció que perjudica cinemes com aquest, sobretot, en el cas de pel·lícules d’èxit en què s’exhaureixen les entrades i es podria omplir tota la sala, però les restriccions no ho permeten.
Esgotats mentalment
Des de la sala de teatre contemporani català FlyHard demanen certesa. El codirector de l’espai, Sergio Matamala, confessa sentir-se esgotat mentalment. “Ens comencen a faltar les forces, necessitem certesa”, ha sentenciat. Denuncia la poca previsió del Govern quant als processos d’obertura i tancament dels equipaments culturals com a restricció sanitària. També demana parar amb “la rumorologia i les filtracions” sobre una possible tercera onada de contagis al febrer perquè “ja hi ha ajuntaments que ens estan demanant canviar dates d’espectacles”.