Novetat important del referèndum. L’executiu de Puigdemont ha activat el cens universal, que en principi ha permès a tothom votar a qualsevol escola mostrant el DNI. Això ha estat possible gràcies a un sistema electrònic que permetia comprovar que ningú no votés dos cops. En una roda de premsa, el conseller de la Presidència i portaveu del govern, Jordi Turull, ha explicat que qualsevol ciutadà podria votar i que si es tancava una escola es podria anar a qualsevol altra. Segons ha pogut saber betevé, amb aquest sistema, es buscava protegir els membres de les meses perquè no haguessin de fer servir cap base de dades personals protegides.

Les paperetes impreses a casa són també vàlides

Turull també ha explicat que a tots els col·legis electorals hi hauria paperetes però que també serien vàlides les paperetes impreses a títol personal. El portaveu del govern ha admès que alguns punts no tindrien prou sobres però ha explicat que, si no n’hi havia a les meses, també es podria introduir el vot plegat a l’urna. Turull ha afegit que com que és translúcida “el dret al vot secret està garantit.”

El portaveu del govern ha conclòs la intervenció explicant que hi havia un grup de catedràtics i experts en dret constitucional que farien un seguiment de la jornada. Entre aquest consell de savis es troben Ferran Requejo, Ignasi Faurà i Joan Vintró. El govern ha fet a continuació una nova compareixença a les 10 h per analitzar com ha arrencat la jornada electoral.